SON EKLENENLER

EYT'liler de dahil, emekli maaşına 3 zam birden geliyor!

15 milyondan fazla kişi gözünü 28 Mayıs'a çevirdi.Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerine sayılı günler kaldı. EYT'liler dahil olmak üzere 15 milyondan fazla emekli sandıktan çıkacak sonuca odaklandı.
23 Mayıs 2023 06:40

Seçim sonrası TBMM'de ilk ele alınacak konuların başında emekli maaşına yapılacak zamlar olacak. Temmuz ayında emekli maaşına ciddi oranda zam yapılacak. İşte emeklinin alacağı 3 zam...

Maaş zamlarının haziran ya da en temmuz ayında yapılması planlanıyor.

A Haber'de yer alan habere göre, yeni düzenlemeler sonrası zamlı maaşların ağustos ayında hesaplarda olması bekleniyor. Diğer yandan emekliler için 3 farklı zam planı bulunuyor.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ DÜZENLEMEYİ BEKLİYOR

Bunlardan iki seçim öncesi süreçte gündeme gelen ve 7.500 TL'nin üzerinde maaş alanlar için gerçekleşecek seyyanen artış. Bu zam için yasal düzenleme gerekiyor. 7.500-10.000 TL arası, 10.000-15.000 TL arası, 15.000-20.000 TL arası ve 20.000 TL'nin üzerinde maaş alanlar olmak üzere değişik kesimlere farklı oranlarda zam yapılacak.

REFAH PAYI DA EKLENECEK

İkinci zam planı ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerine temmuz ayında yapılacak enflasyon artışı zammı. Yine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı refah payı artışı da enflasyon artışına eklenecek. Bunun için de bir yasal düzenleme yapılacak. Böylece emeklilerin maaşında üçlü bir artış gerçekleşmiş olacak. 4 aylık enflasyon yüzde 15.22 olarak hesaplanmıştı.

MEMURLARA SEYYANEN ZAM İÇİN GERİ SAYIM

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlerden önce memur maaşlarında en düşük rakamın 22 bin liraya çıkartılacağını söylemişti. Bu durumda memurlara ve memur emeklilerine aynen SSK ve Bağ- Kur emeklilerinde olduğu gibi öncelikli bir seyyanen artış yapılması bekleniyor. Bu seyyanen artışında taban maaştan başlamak üzere kademeli olarak gerçekleştirilmesi gündemde gelecek.

ENFLASYON FARKI DA YANSITILACAK

Ardından temmuz ayında toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 6 ve enflasyon farkı maaşlara eklenecek. Bunun üzerine yine refah payı eklenerek memurların ve memur emeklilerinin yeni maaşları hesaplanacak.

Ardından Ağustos ayında 5 milyon kamu çalışanı ve 3 milyona yakın memur emeklisi için toplu sözleşme görüşmeleri başlayacak.

ASGARİ ÜCRETTE 12 BİN GÖRÜLEBİLİR

Emekli ve memurların dışında çalışanlar açısından da yeni ücretler Haziran ayında belirlenecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeniden toplanması bekleniyor. Burada da enflasyon rakamları öne çıkacak. 6 aylık enflasyon ve refah payı ile birlikte asgari ücrete yüzde 30-40 arasında bir artış yapılması gündemde. Bu durumda bugün 8.506 TL olan net asgari ücret kamu işçilerine yapılan yüzde 45 oranındaki zam da dikkate alınırsa 12 bin lirayı geçebilecek.

EYT'LİLER DE YARARLANACAK

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklileri için yapılacak tüm artışlardan EYT kapsamında emekli olanlar da yararlanacak. Mart ayından itibaren Haziran'a kadar başvuran tüm EYT'lilerin Temmuz maaşlarına enflasyon artışı ve refah payı eklenecek.

Temmuz'dan sonra başvuranlar açısından ise hesaplamalarda enflasyon rakamları dikkate alınacak. O yüzden direkt maaşına zam alacak olanlar Haziran ayına kadar başvuran EYT'liler olacak.

DUL VE YETİM MAAŞLARI DA ARTIYOR

Emeklilere yapılacak artışlardan vefat eden sigortalıların yakınları da faydalanabilecek. Emekli maaşına yapılacak enflasyon ve refah payı zammı dul yetim maaşlarına da aynı oranda yansıyacak. Emeklilere yapılacak seyyanen artışlar da dul yetim maaşlarına hisse oranında yansıyor. 

TÜRKİYE GAZETESİ

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER