SÜRMANŞET HABERLER
SON EKLENENLER

KESK: Emekten yana, demokratik halk bütçesi istiyoruz!

KESK, düzenlediği basın toplantısıyla “Emekten yana, demokratik halk bütçesi istiyoruz” şiarıyla 2 Aralık’ta Kartal Meydan’ında yapacakları mitinge çağrı yaptı.
30 Kasım 2023 14:07

TBMM bütçe görüşmeleri devam ederken, KESK üyeleri yoksullaştırma ve güvencesizleştirmeye karşı basın açıklaması düzenledi. “Emekten yana, demokratik halk bütçesi istiyoruz” şiarıyla 2 Aralık’ta Kartal Meydan’ında yapacakları mitinge çağrı yapan KESK üyeleri, herkesi halktan, emekten yana bir bütçe için omuza omuza vermeye, mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırdı.

“HALK OLARAK HER GEÇEN GÜN YOKSULLAŞIYORUZ”

KESK’e bağlı sendikaların temsilcilerinin de katıldığı toplantıda açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik okudu. Halkın her geçen gün daha fazla yoksullaştığını aktaran Bozgeyik, “Daha fazla güvencesiz hale getiriliyoruz. Yıl 2023, tablo ortada. İşsizlerin sayısı 9 milyona ulaştı. Her 5 gençten biri, her 3 kadından biri işsiz. Ülkeyi OECD ülkeleri içinde resmi enflasyonu en yüksek ülke durumuna getirdiler. Bugün enflasyon sıralamasında bizden sonra gelen ülkeyi tam (Macaristan) beşe katlıyoruz. Tüm dünyada gıda enflasyonu düşerken bizde artmaya devam ediyor. OECD ortalaması yüzde 8 iken biz yüzde 72 ile bunun tam 9 katı gıda enflasyonu yaşıyoruz. Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı TÜİK enflasyonunu katlıyor. Öyle ki bir bardak çay 10 TL, bir simit 10 TL. Dört kişilik bir aile üç öğün kişi başına bir çay bir simit tüketse bile aylık 7 bin 200 TL ediyor” ifadelerini kullandı.

“EN DÜŞÜK EV KİRASI BİLE ASGARİ ÜCRETİ AŞIYOR”

Açlık sınırının 16 bin TL’ye, yoksulluk sınırının 49 bin TL’ye dayandığına dikkat çeken Bozgeyik, “85 milyonluk nüfusun 51 milyonu açlık sınırı, 32 milyonu ise yoksulluk sınırı altında bir yaşam savaşı veriyor.  Çünkü ülkede emeklilerin yarısı en düşük aylık olan 7 bin 500 TL’ye, çalışanların yarısı ise 11 bin 402 TL’lik asgari ücrete mahkûm edilmiş durumda.  4 kişilik bir ailede tüm fertler asgari ücretle çalışsa bile yoksulluk sınırına ulaşamıyor. Ortalama kamu emekçisi maaşı ise ‘ilave seyyanen ödenek’ oyununa rağmen ancak yoksulluk sınırının yarısına ulaşıyor. En düşük ev kirası bile asgari ücreti aşıyor” dedi.

“DALGA GEÇİYORLAR”

İktidarın “İşçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik. Yeni bir ekonomik modele geçtik. 2023 için vaat ettiğimiz hedeflere 30 yıl sonra ulaşacağız” sözünü hatırlatan Bozgeyik,  “Hepimizle dalga geçiyorlar. Oysa ‘yeni’, ‘rasyonel’ diye sundukları modelin cilasını kaldırdığımızda da altından yine çalışanları ve halkı daha fazla yoksulluğa itmeyi hedefleyen bir saldırı dalgası çıkıyor. Bu saldırı dalgası için seçimden hemen sonra düğmeye bastılar. KDV’yi ÖTV’yi, harçları, tüm kredilerin faiz oranlarını fahiş oranlarda arttırdılar. Motorlu Taşıtlar Vergisini (MTV) iki kez aldılar. Ardından 1 Trilyon 120 milyarlık ek bütçenin de tüm yükünü vergilerle yine bize yıktılar” diye konuştu.

“KAMU HİZMETLERİNE YAPILAN HARCAMALARI KISMAYI HEDEFLİYORLAR”

Bozgeyik, “Bütçe kanun teklifinden oluşan Bermuda Şeytan Üçgeni ile sürüyor. Bermuda Şeytan Üçgeni ile ücretlerimizi-maaşlarımızı gerçekleşen enflasyona göre değil, hedeflenen enflasyona göre artırmayı, böylece enflasyon farkı ödemesini kaldırmayı hedefliyorlar. Emekli olma yaşını yükseltilmek, emekli aylıklarını daha da düşürmek istiyorlar.  Sosyal harcamalara, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine yapılan harcamaları daha da kısmayı, özelleştirmeleri tüm hızlıya sürdürmeyi hedefliyorlar” dedi.

“NE ZAMAN KAŞIKLA VERSE KEPÇEYLE GERİ ALDI”

Halk, çalışanlar vergi yükü altında ezilirken koca koca holdingler, şirketler, firmalar çalıştırdıkları asgari ücretli kadar dahi vergi ödemeyeceğine dikkat çeken Bozgeyik, “2 Bütçeden aslan payı ne eğitime ne sağlığa ne de kamu hizmetlerine gidiyor. Çünkü aslan payı istisna, muafiyet, teşvik olarak sermayeye, patronlara gidecek. Ülkenin ekonomisini göz gören çökertenlerin yarattığı borçların faizine gidecek. Savunma ve güvenlik adı altında silahlanmaya gidecek. Bütçeden milyonları yakından ilgilendiren sorunlara ayrılan pay ise tirajı komik seviyelerde kalacak. Çünkü toplanacak her 100 TL verginin sadece 4 TL’si yoksullukla mücadeleye  4 TL’si tarım ve ormancılığa, 3 TL’si istihdama, 2,7 TL’si hukuk ve adalete. Sadece 400 kuruşu kırsal kalkınmaya, 360 kuruşu çocukların korunmasına ayrılıyor. Toplanacak her 100 TL verginin sadece 120 kuruşu bağımlılıkla mücadeleye, 53 kuruşu ise kadının güçlendirilmesine ayrılıyor. Öte yandan vergilerdeki fahiş artışa rağmen bütçe 2 trilyon 652 milyar TL açık veriyor. Ne yazık ki hala ‘Hükümet yerel seçimlere giderken kesenin ağzını açacak, maaşları, ücretleri enflasyonun üzerinde arttıracak’ diyenler var. Oysa bu iktidar yıllardır ne zaman kaşıkla verse kepçe ile geri aldı. Son seçimden önce ağzımıza çalınan bir kaşık balı bugün zehir etmek için elinden geleni yapıyor” dedi

“VERGİDE ADALET İSTİYORUZ”

KESK olarak iktidarın kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere, halka yıkmak istediğini, o nedenle bu bütçeyi kabul etmedikleri dile getiren Bozgeyik şunları söyledi: “Halktan, emekten yana bir bütçe için öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz. Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz. Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz. Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz. Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.  Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.  İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.  Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.  Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için temel gelir güvencesi istiyoruz.”

“HALKTAN, EMEKTEN YANA BİR BÜTÇE İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM”

“Emekçileri yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı çaresiz değiliz” diyen Bozgeyik, “ Yıllardır yoksulluk, işsizlik ve yağma düzenin çarkları arasında öğütülen herkesi halktan emekten yana bir bütçe için omuza omuza vermeye mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırıyoruz. 2 Aralık Cumartesi günü İstanbul Kartal Meydanı'nda hayata geçireceğimiz mitinglerle emeğimize, ekmeğimize, geleceğimize, bütçe hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

EVRENSEL

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER