SON EKLENENLER

Numan Kurtulmuş: Emekli maaşlarında yüzde 40'lara yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Habertürk TV'de yaptığı açıklamada, "Temmuz ayında işçi emeklilerimizin de dahil olmak üzere, öyle zannediyorum ki yüzde 40'lara yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek. Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek." dedi.
23 Haziran 2022 00:19

AK Parti Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, Habertürk TV'de Serap Belet, Kürşad Oğuz ve Kemal Öztürk'ün gündeme dair sorularını yanıtlıyor.

Uzun yıllar dünya ekonomisi böylesi bir krizle karşılaşmamıştı. Önce pandemi şartlarının çıkardığı ağır tablo, tedarik zincirlerinin kırılması. Başta enerji, doğalgaz, petrol gibi dünyada çok önemli emtia pazarındaki dolar bazında fiyat yükselişleri vesaire. Bütün bunlarla ilgili dünya ekonomisi türbülansa girmişken arkasından patlak veren Ukrayna-Rusya savaşı sürecindeyiz. ABD bile bir resesyonu konuşur hale geldi. FED en faiz artırımına giderek çok da alışık olmayan bir sürece girdi. Türkiye'de ekonomideki karşılaştığı zorlukları aşmak için gayret ediyor. Üç alanda ilgimizi yoğunlaştırıyoruz. Birisi döviz fiyatlarındaki iniş çıkışların belli seyre girmesini görmek. İkincisi hem küresel fiyat artışları hem de döviz fiyatları yükselişiyle ortaya çıkan enflasyon. Enflasyonun kontrol altına alınması ikinci alan. Ancak bunlar yapılırken diğer taraftan vatandaşımızın karşı karşıya kaldığı hayat pahalılığı. Vatandaşımızın gelir seviyesinin daha yükseğe çıkarılması için tedbirler alınması. Geçtiğimiz yıl enerji ve akaryakıtta vatandaşımıza doğrudan destek verdik. Enerji giderlerin yaklaşık yüzde 75'i devlet tarafından karşılandı.

"EMEKLİ MAAŞLARINA YÜZDE 40 DOKUNUŞ GERÇEKLEŞECEK"

Vatandaşımızın vermesi gereken vergilerden vaz geçerek, destekler vererek vatandaşlarımızın gelirini yukarı çekmek için gayret sarf ediyoruz. Temmuz ayında işçi emeklilerimizin de dahil olmak üzere. Öyle zannediyorum ki yüzde 40'lara yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek. Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek. Enflasyonun orta vadede düşürülmesi için atılacak adımlar var. Acil olan şu anda vatandaşımızın ciddi alım gücü problemiyle karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Bunun için alım gücünün desteklenmesini temin edilmesi lazım. Orta vadede tarımsal alanların daha fazla ekilmesini sağlamak. Tarım Bakanımız bu açıklamayı yaptı. Tarımsal ürünlerdeki fiyatların aşağı çekilmesi. Dar ve orta gelirli vatandaşımızın daha rahat konut alabilmelerini sağlamak için sadece kredi değil aynı zamanda ucuz arsa üretimi düzenlemelerinin yapılması. Bunlarla ilgili çok titiz çalışmalar yapılıyor. Yakın planda ailelerin alım gücünü arttıracak tedbirleri temin etmemiz lazım.

"BU YAZ İTİBARİYLE RAHATLAMAYI HİSSEDECEĞİZ"

Her zaman dünya ekonomisi ve ulusal ekonomiler iç içedir. İçinden geçmekte olduğumuz süreç her iki dinamikleri çok daha yakınlaştırmıştır. Ukrayna-Rusya arasında tahıl dünya piyasalarına çıkmıyorsa bundan hiçbir ekonomi kolay kolay kendisini koruyamaz. Ekonomi ile ilgili öngörülebilir olmak meselesi bu. Şu anki şartlar içerisinde çok dinamik süreçten geçiyoruz. Örneğin Türkiye'nin ilk 5 aylık performansı bütçenin 124 milyar fazla vermiş oldu. Biz hala bütçe disiplinini koruyan ülkeyiz. Türkiye enerji hariç cari fazlası veren bir ülke. Maalesef enerjide dışa bağlıyız. 2018'de devreye soktuğu kendi milli yerli kömür hamlesini çok değerli görüyoruz. İhracatımız 240 milyar dolar seviyesine geldi. İstihdam pandemi öncesi dönemine dönmüş oldu. Baktığınızda Türkiye ihracatını yapan, istihdam üreten bir ülke. Temel sorun hayat pahalılığı. Dengeleri bozmadan bu anlamda tedbirleri alıyoruz. Bu yaz aylarıyla birlikte bir rahatlamayı, ondan sonraki dönemde baz etkisiyle daha kalıcı bir rahatlamayı hissedeceğiz. Kuruvaziyer turizmiyle ilgili olarak uzun süre yakalamadığımız rakamları yakalamışız. İstanbul ve Antalya'da otellerin büyük doluluk yaşadığını görüyoruz. Yaz aylarıyla birlikte tarım ürünleri aşağı doğru seyretmeye başladı. Hiçbir şekilde biz pandemi sürecinin başından itibaren tedarik zincirlerini kırdırmadık. Türkiye'de herhangi bir mal yok satmadı. Pahalı oldu, oynaklık oldu ama sonuç itibariyle tedarik zincirleri kırılmadı.

"ÜRETEN, İSTİHDAM ARTTIRAN, YATIRIM YAPAN TÜRKİYE MODELİ"

Enerji fiyatlarıyla ilgili döviz bazında baktığımızda Türkiye'de arttı ama dünyadan daha fazla arttığını söyleyemeyiz. Ya petrolünüz, doğalgazınız olacak ya da paranız rezerv para olacak. Paranız rezerv para değil, petrol doğalgaz gelirleriniz yok. Vatandaşın alım gücünü olumsuz etkilemesin diye 165 milyar lira kamudan finanse etmişsiniz. Burada yapılabilecek olan şeyler maksimum şekilde yapıldı. Türkiye'de ekonomide yeni bir yönelişin olduğunun altını çizmek lazım. Sadece faiz, enflasyon, işsizlik rakamları, ihracat rakamları üzerinden konuşulamaz, bunlar bir bütündür. Türkiye 2013'ten bu yana bir tercihte bulunmuştur. IMF programından ayrıldıktan sonra bir istikamete girdi. Üreten, istihdamı artıran, yatırımı teşvik eden, ihracatı arttıran bir Türkiye modeli.

"İNŞALLAH BİR DENGEYE KAVUŞACAKTIR"

Diyorum ki 'Türk parasının çok değersiz olması, çok değerli olması istenen bir şey değildir' Bu cümlenin yarısı kesilmiş, trol bir şekilde yapılmış. Paranın çok değersiz olması, bunun üzerinden aşırı ihracat yapılması da arzu edilen bir durum değildir. İnşallah bunun belli bir dengeye kavuşacağını düşünüyorum.

"KÖTÜ KOMŞU BİZİ İHA VE SİHA SAHİBİ YAPTI"

Bu yönelişin önemli olduğunu düşünüyorum. Geri kalan faktörler kendi dengeleri içerisinde bir şekilde dengelenir. Çok temel ve köklü bir değişiklikte bulunuyorsunuz. Ne düşünülüyordu, muazzam bir neoliberal bir anlayış vardı dünyada. Nerede ucuz bulursak oradan alır, nereye pahalı satarsak oraya satarız anlayışı. Paran olsa dahi mal ve hizmet alamadığın dönemler oldu. Hele hele Türkiye için kendi ayakları üzerinde durmaktan başka çare yoktur. Sen tahılda, üretimde kendi kendine yeterli halde olman lazım. Türkiye'de öyle alanlar var ki, ülke isimlerini vermeyelim. Daha ucuz diye mısır, pirinç ithal ettiğimiz ülkeler oldu. Bunun doğru yol olmadığını, sanayide ise Türkiye örtülü ambargolarla karşı karşıya kaldı. Fiilen ambargo olmasa, Türkiye ilerlemesin diye makinaların satılmadığı dönemler oldu. Biz kötü komşu üzerinden İHA, SİHA sahibi olduk. Türkiye ABD'nin kapısında senelerce kuyrukta bekledi. Nasıl F-35'lerde bizi oyaladılarsa... İftiharla görüyorum ki, Türkiye'nin organize sanayilerinde her alanda üretimde bulunuyorlar. Türkiye üretimde ve ihracatta bir ivme yakalamıştır. Mühim olan bunu kalıcı hale getirmektir. Enflasyon ve dövizde oynaklık da giderildikten sonra Türkiye çok önemli bir rotaya girmiş olacaktır.

"2023 İÇİN BU RAKAMI 300 MİLYAR LİRA SEVİYESİNE ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ"

Bir sabah kalkıldı böyle bir ekonomi programına geçildi diye bir karar verilmiş değil. 2013'ten adım adım bu noktaya gelindi. Temel mesele nereden ucuz bulursak alırız değil, kendi ayakları üzerinde durabilecek bir model. Bu bir politik tercihtir. Ekonomi politikalar bakımından. Maliye politikalarında değişikliğe gidebilirsiniz, para politikalarında değişiklikler uygularsınız. Bunlar zamanın şartlarına göre elinizdeki imkanlarla gerçekleştirilir. Kur korumalı mevduat vs. Böyle baktığınızda bu istikamet doğru istikamet. Üretim esaslı ekonomi anlayışı doğru istikamettir. Maliye ve para politikalarıyla ilgili düzenlemeler yapılır. Bir gruptan alıp diğer gruba asla vermek değildir. Geçtiğimiz 2021 yılında 165 milyar lira vatandaşımızın ısınması, elektriği için hükümet subvanse etmiş. Bunu bağırmadan yapmış. 2023 için bu rakamın 300 milyar lira seviyesine çıkması öngörülüyor.

"ALLAH'IN İZNİYLE TÜRKİYE RAHATÇA ÇIKACAKTIR"

2002 öncesi süreçte Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanıydım. Rahmetli Ecevit'in önüne yazar kasa atılmasını dün gibi hatırlıyorum. Mahmutpaşa'da esnafın Yeni Camiinin arkasında miting gibi protestolar yaptığını hatırlıyorum. Hiç o günlerle kıyaslanacak bir durumumuz yok. O gün küresel ekonomik krizden bahsetmek mümkün değildi. Şimdi bugün ise bambaşka tablo sözkonusu. Küresel ekonominin ciddi baskıları var, değerli metallerden baskı faktörleri var. Türkiye ekonomisi herşeye rağmen canlı bir şekilde üretiyor. Alım gücü azalıyor, bunu tabii ki en az muhalefetteki arkadaşlar kadar görüyoruz. Bu zor süreçten Allah'ın izniyle Türkiye rahatça çıkacaktır.

"YÜZDE 40 CİVARINDA BİR ARTIŞ OLABİLİR"

Vatandaşımızın gündeminde ne varsa, çarşı, pazarda hangi konu konuşuluyorsa bu konu hükümetin masasındadır. Çözerken de afaki şekilde değil eldeki imkanlar çerçevesinde, vatandaşlarımızın beklentilerine göre çözmek hükümetin siyasi önceliğidir. Memur emeklileri dahil olmak üzere enflasyon farkını üstüne koyarak yüzde 40 civarında bir artışın, biraz eksik, biraz fazla olabilir. Bunlar çalışıyor. Milletimiz 'adil oldu' diyecek bir sonucu inşallah Temmuz'u görecek. Burada ek zam talebi olduğu zaman bütün kamu görevlilerine tabii ki kapsayacaktır.

"ÖĞRETMEN ATAMALARINA BAKANLIK KARAR VERECEK"

Öğretmen atamalarıyla ilgili şu kadar öğretmen ataması yapılacaktır diyemem. Milli Eğitim Bakanlığı AK Parti dönemlerinde bütçeden bir numaralı payı alan bakanlıktır. Bunun içerisinde öğretmen atamaları olacaktır. 2020 KPSS kazananlarla ilgili o konu rezerv olarak duruyor. Bunun planlamasını Milli Eğitim Bakanlığı yapacaktır. Ne kadar bolluk içerisinde olursa olsun herkesin devlet memuru olduğu bir devlet yoktur. Doğru olan daha dinamik bir ekonomik model kamu görevlileriyle birlikte özel sektörün de çok dinamik bir şekilde paydaş olması ve istihdamın gençlere sunulmasıdır. Özel sektör de çok ciddi şekilde istihdam üretiyor. Kamu istihdamı ömür boyu garanti görüldüğü için gençlerimiz bakımından ideal gibi görünüyor. Doğrusu bunun güzel bir karması olmasıdır.

"EYT ÇALIŞMALARI DA HÜKÜMETİN MASASINDA"

EYT'de çalışmalar yapılıyor. Tarih söyleyip beklentiye yol açmak istemem, ama dediğim gibi bu konu hükümetin masasındadır.

Gündemimizde kesinlikle erken seçim yok. Bu biraz da muhalefetin kendisini konsolide edebilmek için erken seçimi zorluyor. Böyle bir konuşma olmadı. AK Parti'nin, Cumhur İttifakı'nın, hükümetin gündeminde erken seçim yok. İnşallah 2023'de seçimlere gideceğiz. Erken seçimin olmasının siyasal ve sayısal şartları gerekir. Şu anda siyasal ve sayısal şartlar erken seçimi mümkün kılmıyor. Bizim siyasi geleneğimizde erken seçim üzerinden seçim popülizmi yapmak yoktur. Vatandaşlarımızın ekonomik şartlar içinde daha iyi noktada tutulması hükümetin vazifesidir.

"İKİ MAAŞ ALANLAR İÇİN ÇÖZÜM YAPILABİLİR"

Hala kamuda tasarruf yapılabilecek alanların olduğunu düşünüyorum. Bu vatandaşımızdaki pozitif algıyı olumlu yönde arttıracaktır diye düşünüyorum. Burada yapılan tasarruf özendirici çalışmalara hızlıca gidilebileceğini düşünüyorum. Şu anda bir kişi bir yerde yasa gereği maaş alıyor. Başka yerden alıyorsa küçük bir temsil hakkı alır. Burada vatandaşı rahatsız eden durum varsa çözüme kavuşturmak çok zor değildir.

"CUMHURBAŞKANIMIZ ADAYLIKTA TEK KALDI"

Kimsenin 13. Cumhurbaşkanı şu olacak deme hakkı yoktur. Söz de, karar da milletin elindedir. Millet kimi istiyorsa onu Cumhurbaşkanı seçecektir. Gözümüzün nuru gibi bakılması gereken ana nokta burasıdır. Türkiye bir sürü darbe geçirmiş olmasına rağmen sandığın gücünü koruyabilmiş bir ülkedir. İradesiyle darbecileri yenmiş bir milletiz. Yarışın hakemi millettir. Muhalefet diyor ki, erken seçimi ilan edin adayı söyleyelim. Seçim yarıştır. Cumhurbaşkanımız yarışta tek kalmış gibi 'kimdir adayım' diyor. Seçim tarihi belli zaten. Tarih belli olmadan adayımızı açıklarsak adayımız yıpranır demek nedir? Cumhurbaşkanımız adaydır. Bizim adayımız bellidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan inşallah milletimizin oyları ile 2023'te Cumhurbaşkanı seçilecektir.

"BU MASANIN ORTAK BİR FİKİRDE BULUŞMADIĞI AÇIKTIR"

Bence 6+1 masanın temel sorunları vardır. Libya tezkeresinde CHP ile HDP hayır dedi. Türkiye'nin Doğu Akdeniz politikalarında, PKK, PYD mücadelelerinde tercihleri ne olacaktır? İsveç ve Finlandiya meselelerinde nasıl mücadele edecektir. Bu masanın ortak fikirde buluşmadığı çok açıktır. Libya'ya Türk askerini gönderecek misiniz, göndermeyecek misiniz? CHP göndereceğim diyor, İYİ Parti göndermeyeceğim diyor. TSK terör örgütüne karşı sınır ötesi operasyon yapsın mı? HDP'nin seçmeni büyük oranda hayır der. Nasıl bir ekonomi politikası ortaya koyacaksınız? İç ihtilaflarına girmek istemem ama orada muhtemel uygulanacak neoliberal politikalara karşı çıkan bileşenler de var. Nasıl politika izleyecekler? Bence karşı tarafın temel meselesi Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma'dan öte hangi politikalarla bir araya gelecekler.

"MASA DAĞILMADAN GELMİŞSE EN ÖNEMLİ PAY KILIÇDAROĞLU'NUN"

Göstergeler, öncü veriler inşallah iyi bir sonuç alacağımızı ortaya koyuyor. Türkiye toplumunun politize bir toplum olduğunu biliyoruz. Geçen hafta Fransa'da yüzde 44 zannediyorum katılım oldu. Türkiye sandığı çok değerli gören bir toplum. Kararsız seçmenler var ama yüzde 25-30 civarında olmaszı bilimsel verilere uygun değil. Bir taraftan kutuplaşmadan bir taraftan kararsız seçmenden bahsediyoruz. Bunlar birbirini teyid eden bilgiler değil. Evet bir kararsız seçmen var. Masa dağılmadan buraya gelmişse bunda sayın Kılıçdaroğlu'nun çok önemli payının olduğunu dışarıdan gözlemleyen birisiyim. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla masada ana faktörün sayın Kılıçdaroğlu'nun olduğu anlaşılıyor.

"ASGARİ ÜCRETTE BAKANLIĞIMIZIN ÖNÜNDE FARKLI SEÇENEKLER VAR"

Asgari ücretle ilgili olarak Bakanlığın önünde farklı seçenekler var. Bunlardan birisine karar verilir. Bunlardan birisine karar verilir. Orada vatandaşımızda yanlış algı oluşturmayalım. Söylediğimiz memur işçi emeklileriyle ilgili bir düzenleme.

"CHP'NİN HELALLEŞMESİ LAFTA KALDI"

Kararsız ve seçime katılmayacağını söyleyecek bir kitlenin olduğu gözüküyor. Her partiden kararsız olanlar vardır. Bu sipariş üzerine çalışma yapan şirketlerin dediği oranda değil. Hayatında bir kere olsa seçmen kitlesi yüzde 68'dir. Bir şekilde AK Parti'ye oy vermiş. Bu insanlar hala hayatta. Önce vermemiş, sonra vermiş. Bu olağanüstü yüksek rakam.Türkiye siyasetin dengesine oturan bir rakamdır. Yüzde 65-35 dengesi. Bugünkü Meclis'teki oylamada gördük ki, CHP ve HDP taş çatlasa yüzde 35 ediyor. Yeni sistemin doğası farklılıklar içerisinde partilerin işbirliği yapmasına imkan sağlıyor. Bugün 12 milyon üye sayısına ulaşmış partiden bahsediyoruz. Bu partinin bütün partilerden oy alması mümkündür. Kılıçdaroğlu'nun en çok zorlandığı alan. Geleneksel CHP ile Kılıçdaroğlu'nun yapmak istediklerinin arasında bir tezat olduğu ortaya çıkığyor. Helalleşmeden bahsediyorsa Kılıçdaroğlu'nun cesur olması lazım. 28 Şubat artığı CHP'lilerden kurtulması lazım. Ortaya birkaç başörtülü vatandaşımızı koyarak 'Bakın ben helalleşiyorum' demek mümkün değildir. Sonuçta vatandaş bunu net olarak görmek istiyor. Helalleşme bir temenni olarak kaldı.Bir 28 Şubat özeleştirisi yapabilmesi, Cumhuriyet mitingleri dolayısıyla ortaya çıkan CHP algısının yanlış algı olduğunu söylemesi, 367 garabetinin yanlış irade olduğunu, katsayıdan başörtüsü meselesine kadar Anayasa Mahkemesi'nin önünde çözüm aranmasının CHP'nin hatalarının açık şekilde söylenmesi gerekir, eğer helalleşme olacaksa.

"GÖNÜLLERE GİRMEK MARİFET ORADAN DÜŞMEMEK DAHA MARİFET"

Biz sürekli kendimizi test eden, hata, kusur, yanlışlarımızı anlamaya çalışan, seçim stratejileriyle ilgili tartışırken, AK Parti yöneticilerinden kaynaklanan hata, eksiklik olmaması gerekir diyoruz. Bunları konuşan, insanların gönlüne girmek marifet ama gönülden düşmemek daha marifettir diyoruz. Temel mesele, şahsen gönüllerden düşmemeyi başarmak dediğim mesele. İnsanların akılları ile kalpleri arasında bağlantı var. Sevdiği, doğru bulduğu siyasi figürlere yöneliyor insanlar. Cumhurmbaşkanımız bu kadar seçim kazanmıştır, az şey değildir. İnsanların bir şekilde kırgınlığı, küskünlüğü varsa bunların nedenlerini hızla tespit etmek önemlidir.

"İNSANLAR ÇÖZERSE YİNE BUNLAR ÇÖZER DİYOR"

Benim gördüğüm şu; vatandaş bizi ekonomik konjonktür dolayısıyla eleştiriyor, biz dinliyoruz ama sonuçta karşı taraftan çözüm beklemiyor, yine yaparsa bunlar yapacaktır diye düşünüyor. İçeride bu anlamda partinin yoğun istişare kültürü olduğunu siz de biliyorsunuz. Öyle konular konuşuluyor ki, yeri geldiği zaman sert ve acımasız üsluplarla konuşuluyor. Bunları kamuoyunda partiyi rencide edecek şekilde tartışılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Ben artık sadece Tayyip Erdoğan'ın resmini koyarak, onun arkasından seçim kazanma dönemi geride kalmıştır, dedim. Her bir politik aktörümüzün halktaki karşılığı, siyasi motivasyonu, davaya bağlılığı çok güçlü olması lazım ki Tayyip Erdoğan'ı yukarıya çeksinler. İtibarlı insanlar üzerinden seçimlerde AK Parti'nin çok büyük ivme yakalayacağına inayorum.

"TEŞKİLATIMIZ BU MİTİNG İÇİN 12 MİLYON ÜYEMİZ TEK TEK ARADI"

Partimizde çok geniş kadro sözkonusu. Yeşilköy'de Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi 3 gün içerisinde hazırlanılmıştır. 560 bin kişiyi ulaşımın zor olduğu bir yerde alana taşımış bir teşkilatımız var. Bu arkadaşlarımız gayretli, çalışkan, ilçe, il başkanları, üyelerimiz. 12 milyon üyemiz var. Arkadaşlarımız anlattılar, bu mitinge üyelerin tek tek arandığı söylenildi. İllerde vefa toplantıları düzenleniyor. Başından itibaren hizmet vermiş insanlar biraraya getiriliyor. Sivil toplum kuruluşlarındaki arkadaşlarımızla biraraya geliyoruz. Çok kuvvetli bir iletişim kurmak mecburiyetindeyiz.

MEMURLAR.NET

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER