SON EKLENENLER

SGK Başkanı Mecliste 3600 ek gösterge ile ilgili soruları cevapladı

SGK Başkan Vekili Cevdet Ceylan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda 3600 ek gösterge düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulunarak Milletvekillerinin konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı. SGK Başkanı'nın Konuşmasına aşağıda yer verilmiştir:
01 Temmuz 2022 11:44

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN -Öncelikle, bir eksiğimiz olduysa peşinen de özür diliyorum, affımızı rica ediyoruz bir kusurumuz olduysa, tekrar özürlerimi sunuyorum bütün sayın milletvekillerimize.
Efendim, müsaade ederseniz ek göstergeyle ilgili çok kısa bilgi vermek isterim. Şu anda yapılan görüşmelerde ek gösterge bir maaş düzenlemesiymiş gibi bir algı oluşturuluyor ama maalesef ek gösterge kamudaki hiyerarşiyi belirleyen bir düzenlemedir asli olarak. Tamam, mutlaka emeklilik maaşlarını da etkilemektedir ama ek gösterge düzenlemesi bir emeklilik düzenlemesi değildir yani emekli aylıklarının artırılmasının yollarından bir tanesidir, bir küçük parçasıdır ama tamamen o amaçla yapılan bir şey değildir. Ek gösterge, görevin önemi, unvan, eğitim durumu, rütbe veya akademik görevse akademik unvan ve hizmete göre belirlenir ve ek göstergede eğitim durumu çok önemlidir efendim. Kamu görevine giren kişinin eğitim durumuna göre hangi göstergeden gireceği ve hangi göstergeye kadar yükseleceği bellidir ve kanunda belli unvanlar için belirlenen ek göstergeyi o unvanda birinci dereceye gelmeyen hiç kimse alamaz efendim. Bu, kanunda yer alan bir hükümdür yani yükseköğrenim mezunu değilse ve oradaki kadar hizmet süresi yoksa, birinci dereceye gelemiyorsa alamaz yani şu andaki.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - 3600'ü alamaz.

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Alamaz efendim yani. Veya 6400, 7600, neyse o unvan için belirlenen ek gösterge neyse.

ORHAN YEGİN(Ankara) - Verirsen alır ama.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Ha, verirsen alır.

ORHAN YEGİN(Ankara) - Verirse. Ya, kanunla yapar, verirse alır.

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN- Ya, özel kanuni düzenle. Yani sistemi bozup sistemin dışına çıkarsak bizim.

ORHAN YEGİN (Ankara) - Ama altüst eder sistemi, mevcut.

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN -Evet, bizim devlet memuru sistemimiz derece-kademe esasına ve eğitim esasına dayalı, öyle kurulmuş ve yıllardan beri de öyle devam ediyor. Dolayısıyla lise mezunu bir kamu görevlisinin mesleğe giriş derecesine göre baktığımızda ne kadar hizmeti olursa olsun birinci dereceye gelme gibi bir durumu yoktur. Bundan dolayı yardımcı hizmetler sınıfının zaten büyük çoğunluğunun ek göstergesi yoktur. Yapılan düzenlemeyle de bu ek göstergesi olmayan yardımcı hizmetler sınıfına da 600 puan ek gösterge verilmiştir.

ORHAN YEGİN (Ankara) - Peki, şuna bir cevap verelim: Yani bu kişiler üniversiteyi bitirdikleri zaman, üniversite mezunu oldukları zaman bu düzenlemeden yararlanabilecekler mi?

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Yararlanamazlar Sayın Başkanım çünkü ek gösterge. Unvan da önemli ek gösterge. Unvanlara verilmiş ek göstergenin şeyi, özelliği odur. Dediğim gibi, görevin önemi, niteliği, unvanı, rütbesi, bunların hepsi ek göstergenin belirlenmesinde ve verilmesinde kıstas. Yardımcı hizmetler sınıfında böyle bir durum olmadığı için yükseköğrenim mezunu da olsa.

ORHAN YEGİN(Ankara) - 3600 alanlardan lise mezunları.

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Ha, tabii, emekliler bitiremez ama şu anda.

ORHAN YEGİN(Ankara) - 3600'ü lise mezunları alamadığı için.

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Tabii ki. Ha, özür dilerim, yanlış anladım.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ -Yalnız, Orhan Bey, biz duyamıyoruz, mikrofonunuzu açalım da buyurun.

ORHAN YEGİN (Ankara) - Efendim, bunlar anlatılırken ben bir ek olsun diye şunu sordum: Yani bugün 3600'ü almaya hak kazananların haricinde üniversite mezunu, iki yıl ve üstü okullardan mezun olamadığı için 3600'ü alamayan o kollardaki kişiler yarın üniversiteyi bitirdikleri zaman bu 3600'ü almaya hak kazanırlar mı? Onu da söyleyin de bilsinler.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ- Peki.

SGK BAŞKAN V. CEVDET CEYLAN - Evet, doğru. Onu yanlış anladım Sayın Başkanım, özür diliyorum.
Şu andaki görevdeki lise mezunu bir kamu görevlisi lise mezunu olmadığı için yükselemiyor ve ek göstergeyi alamıyor ama ilerleyen dönemde iki yıl ve üstü bir okul bitirdiği zaman ve hizmeti de yeterli oluyorsa bu ek göstergeyi alır efendim.

SGKREHBERİ

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER