SON EKLENENLER

YALÇIN: Gelir Dağılımında Adalet, Vergide Hakkaniyet Sağlanmalıdır

Memur Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Bayram tatilinin bitmesinin ardından kamuda yaşanan sorunlara değinerek ''Kamu görevlileri başta olmak üzere, sabit gelirlilerin “enflasyonu” artırdığı yanlışını değil, gelir dağılımını adaletsizliğinin oluşturduğu sorunlar zincirinin konuşulması gerekmektedir. Bunun için de vergide adaletin sağlanması, kazanca göre adil vergilendirilmenin yapılması gerekmektedir.'' dedi.
24 Haziran 2024 11:44

YALÇIN açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Paylaşmanın bereketini ve dayanışmanın mutluluğunu yaşadığımız Kurban Bayramını geride bıraktık. Bugün itibariyle, başta kamu kurum ve kuruluşlarımız olmak üzere çalışma hayatının tamamında yoğun mesai temposu başlıyor.

Yılın yarısını geride bırakıyoruz. Başta kamu görevlilerimiz olmak üzere sabit gelirliler için çözülmesi gereken sorunlar ve konular var.

Yüksek enflasyon,

Toplu Sözleşme hükümlerimizin engellenmesi,

Toplu Sözleşme İkramiyesinin verilmemesi,

Gelir dağılımı adaletsizliği,

Vergi adaletsizliği,

%25 kira sınırı süresinin bitmesi,

sorunlarına ilave olarak; kamu personel sistemini ve hizmet sunumunu doğrudan etkileyen

Öğretmen,

Sağlık çalışanı,

Teknik personel,

İdari personel ve

Diğer kamu görevlileri ile

Kadın, Engelli, Emekli ve yeni istihdam edilecek Gençlerimizin sorunları acil çözüm bekleyen konu başlıkları arasında yer alıyor

Yıllık Enflasyonun Düşecek Olması; Fiyat Artışlarını Engellemiyor, Kayıpları Telafi Etmiyor

 

2024 Mayıs ayı enflasyon rakamıyla birlikte yıllık enflasyon%75,45 5 aylık enflasyon%22,72 ve enflasyon farkı%6,71 olarak gerçekleşti. Kurban Bayramı nedeniyle gıda, ulaşım ve diğer harcamalarda yaşanan artışların sabit gelirlileri olumsuz etkilediği açıkça görülüyor.

Aynı zamanda; özellikle benzin ve motorine birden fazla yapılan zamlar; enflasyon oranlarını da harcama tutarlarını da gelir kayıplarını da büyük oranda etkiledi.

2023 Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleşen%9,49-%9,09 enflasyon oranları dikkate alındığında; Temmuz ve Ağustos aylarından sonra teorik olarak yıllık enflasyon azalıyor olarak gözükse de aylık enflasyon artmaya, sabit gelirlilerin kayıpları büyümeye, Memur-Sen’in teklif ve ısrarları ise haklılığını göstermeye devam edecek.

2024 Temmuz ayında açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamları ile kamu görevlilerimizin alacağı toplam artış oranı belli olacak. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararıyla belirlenen ve kayıpları engellemeye yetmeyecek olan bu artışa ilave iyileştirme yapılmalıdır.

Gelir Dağılımında Adalet, Vergide Hakkaniyet Sağlanmalıdır

Pandemi dönemiyle başlayan ve tüm dünyada etkisini gösteren ekonomik kriz; özellikle sabit gelirlileri etkilerken bireyler arasındaki gelir dağılımı adaletsizliğini de büyük oranda artırmıştır.

En çok gelire sahip olanların sayılarının azalması, gelirlerinin artması ile en az gelire sahip olanların sayısının artması, gelirden aldıkları payın azalması; çalışma hayatında da sosyal hayatta da çatışmaya ve ayrışmaya zemin hazırlayan en önemli etkendir. İnsanca yaşamanın, adaletli paylaşmanın ve birlikte dayanışmanın güçlendirilmesi için gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi gerekmektedir.

Kamu görevlileri başta olmak üzere, sabit gelirlilerin “enflasyonu” artırdığı yanlışını değil, gelir dağılımını adaletsizliğinin oluşturduğu sorunlar zincirinin konuşulması gerekmektedir. Bunun için de vergide adaletin sağlanması, kazanca göre adil vergilendirilmenin yapılması gerekmektedir.

Bu çerçevede; Memur-Sen olarak kapsamlı bir araştırma yaparak hazırladığımız “Adil, Makul ve Sürdürülebilir Vergi Sistemi” Raporumuzu yarın açıklayarak; Adil bölüşümün, Makul vergilendirmenin ve Sürdürülebilir vergi sisteminin gerekliliklerini kamuoyuyla paylaşacağız.

Diğer taraftan, Temmuz ayında Asgari Ücret tutarında düzenleme yapılmaması; sadece asgari ücretlileri değil aynı zamanda vergi muafiyeti noktasında kamu görevlilerini ve diğer sabit gelirlileri de olumsuz etkileyecektir. Sabit gelirliler, vergi oranlarında düzenleme yapılmasını beklerken bu durumun aksine%20 ve%27 dilimine girerek gelir kayıpları büyüyecek, reel ücretleri daha da düşecektir.

 

 

 

 

 

 

 

SENDİKA BÜLTENİ

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER