SON EKLENENLER

Emekliler açlık ve sefalete karşı alanlara çıkıyor

Tüm Emeklilerin Sendikası, 25 Mayıs’ta 8 şehirde gerçekleştireceği mitinglere çağrı yaptı. Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen emeklileri açlığa karşı alanlara çağırdı.
22 Mayıs 2024 15:55

Emekliler Tüm Emeklilerin Sendikası’nın çağrısıyla taleplerini haykırmak üzere alanlara çıkmaya hazırlanıyor. Milyonlarca emeklinin taleplerinin başında ise ücretler geliyor. Emekliler açlık sınırının altındaki aylıklar nedeniyle emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda kalıyor ya da sefalete mahkum oluyor.

Tüm bunlara karşı 25 Mayıs Cumartesi günü 6 ilde alanlara çıkacak Tüm Emeklilerin Sendikası açlık ve sefalete karşı alanlara diyor. Miting öncesi Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Zeynel Abidin Ergen gazetemize konuştu.

“KRİZİN FATURASINI YARATANLAR ÖDESİN”

Ergen Türkiye’de 16 milyonu aşkın emeklinin olduğunu bunun yaklaşık 10 milyonunun hazine yardımıyla beraber 10 bin civarında emekli aylığı aldığını söyledi. Ergen “Emekliler bugün açlık sınırının yarısından bile daha az aylık almaktadır” dedi. Ekonomik krizin faturasının emeklilere yüklemeye çalışan bir iktidar olduğunu söyleyen Ergen bu krizin faturasını emekliler olarak ödemek istemediklerini belirterek, “22 yıldır ülkeyi bu iktidar yönetiyor ekonomi duvara vurmuş iflas etmiştir. Bunun sorumlusu çalışanlar ve emekliler değildir. Faturasını emekçiler değil krizi yaratanlar ödesin” diye konuştu. İktidarın Temmuz ayında asgari ücrete zam yapmayacaklarına yönelik açıklamalarını hatırlatan Ergen, emeklilere de zam yapacaklarına dair net bir açıklamanın olmadığını, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon oranında memur emeklilerine ise ondan 5-6 puan daha düşük bir zam yapılmasını tahmin ettiğini ifade etti.

MİLYONLARCA EMEKLİ SIFIR ZAMLA KARŞI KARŞIYA

Yapılacak maaş zamların kök maaş üzerinden yapılacağına vurgu yapan Ergen “İğneden ipliğe her şeye zam geldi. 2024 yılının ilk beş ayında otoyol ve köprülere gelen zam oranı yüzde 181 civarında her yerde böyle birçok kaleme zam geldi. Dolayısıyla emekliler zor durumda. Cüzi zamlarla maaşları yapacak çok cüzi zamlarla emeklilerin bu yılı kurtarmaları da mümkün değildir. O nedenle biz kamusal duyarlılık yaratmak için ve iktidara sesimizi duyurmak için miting yapıyoruz” dedi.

“EMEKLİLERİN İNSANCA YAŞAYACAKLARI MAAŞA İHTİYACI VAR”

Emeklilere KYK yurtlarında 1 ay ücretsiz tatil vaadine de tepki gösteren Ergen “Emeklilerin KYK yurtlarına gidecek halleri mi var? 10 bin lira maaş alan bir insan buradan Bodrum’a tatile gitme şansı var mı? Orada bir lahmacunun ne kadar olduğunu biliyorlar mı??” dedi. Emeklilerin sadaka niyetiyle verilen ücretsiz bir tatile mi yoksa insan yaşayacağı bir maaşa mı ihtiyacı var diye soran Ergen “Emeklilerin insanca yaşayacak ücrete ihtiyacı var. Emeklilerin tatil yapma diye bir Hayalleri kalmadı. Emekli çocuğuna torununa bakamaz durumdayken tatile mi gidecek??” diye sordu.

Antalya’da yapacakları miting için merkez Muratpaşa kaymakamına dilekçe verdikleri esnada ilçe kaymakamı Orhan Burhan’ın sendika yöneticilerine bu ülkede açlık ve sefalet mi var diye sorduğunu iddia eden Ergen sendika yöneticilerinden birisinin “16 bin lira emekli maaşı alıyorum 14 bin lira kira ödüyorum. Kalan iki bin lira ide faturaları ödüyorum. Eşim benden para istemesin diye bazen sabah o daha uyanmadan evden çıkıyorum. Şimdi ben aç mıyım değil miyim??” şeklinde konuşmasına kaymakam Burhan’ın tepki vermeden izin dilekçesini imzalayarak odadan çıkmalarını istediği belitti.

Miting ile beraber Meclise sunulmak üzere imza kampanyası da başlattıklarını söyleyen Ergen taleplerini şöyle sıraladı;

2008 yılında yürürlüğe giren emekli yasasının kaldırılmasını,

Memura verilen seyyanen zammın tüm emeklilere verilmesini,

En düşük emekli maaşının İşe yeni girmiş memur maaşı ile eşitlenmesini

Bayram ikramiyelerinin de asgarî ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz.

EVRENSEL

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER