SON EKLENENLER

"Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği Değişmeli"

Sağlık-Sen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışanlarının Sorunları Tespitler/Öneriler Çalıştayı’nın Sonuç Raporu’nu yayımladı. Sağlık-Sen raporda, farklı istihdam modellerinden ücretlerin yetersizliğine, Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nden çalışma koşullarından kaynaklanan sorunlara kadar birçok konuyla ilgili önerilerini sıraladı. 
24 Aralık 2024 16:17

Ayrıca raporda, ek ders karşılığı çalışanların mali ve özlük haklarında iyileştirme yapılması ve 4/A devlet memuru kadrosuna geçirilmesi talep edildi. 

Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirilen “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışanlarının Sorunları Tespitler/Öneriler Çalıştayı”nın Sonuç Raporu yayımlandı. 

Raporda; sosyal hizmetlerde görev yapan çalışanların ücretlerinin iyileştirilmesi, görev tanımlarının düzenlenmesi, 4/B sözleşmeli çalışanların mali açıdan yaşamakta olduğu mağduriyetlerin giderilmesi, birinci dereceye gelen herkesin 3600 ek gösterge artışından yararlanması gibi birçok konuya dikkat çekildi. 

“Ek Ders Karşılığı Çalışanlar 4/A Devlet Memuru Kadrosuna Geçirilmeli”

Bakanlık bünyesinde ek ders karşılığı görev yapanların ücretlerinin çok düşük olduğuna vurgu yapılan raporda, “Ek ders karşılığı çalışanlar, tam zamanlı ve kurumdaki diğer çalışanlarla aynı görevlerde yer alıyor olmasına rağmen, maddi olarak çalışmalarının karşılığını alamamaktadır. Çalışanlar ayrıca, özlük hakkı konusunda da mağdur olmaktadır. Yıllık izin ve mazeret izin hakkı bile bulunmayan ek ders karşılığı çalışanlar, görev başında olmadıkları günlerde, ücret kesintisi ile karşı karşıya kalmaktadır. Ek ders karşılığı çalışanların önce özlük haklarında, sonrasında ise mali haklarında iyileştirilme yapılması gerekmektedir. Bu nedenle ek ders karşılığı çalışanların mali ve özlük haklarında iyileştirme yapılmalı, ilgili çalışanlar 4/A devlet memuru kadrosuna geçirilmelidir” talebine yer verildi. 

“25 Puanlık Ek Ödeme Artışının Kapsamı Genişletilmeli”

Öte yandan toplu sözleşme hükmü gereği yatılı kuruluşlarda görev yapan çalışanlara verilen 25 puanlık ek ödeme artışının kapsamının genişletilerek, il müdürlüklerinde, sosyal hizmet merkezlerinde, Bakanlık merkez teşkilatında görev yapanlara ve kadro karşılığı sözleşmeli çalışanlara da verilmesi istendi. 

“Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Yeniden Düzenlenmeli” 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nden kaynaklanan sorunların da olduğuna atıf yapılan raporda, istenilen düzenlemelere ayrıntılarıyla yer verildi. 

Öte yandan raporda görev tanımlarının, her kurumda her ünvan/kadro için ayrı ayrı tanımlanacak şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtildi. 

"Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği Değişmeli"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği'nde köklü değişiklikler yapması gerektiğine vurgu yapılan raporda, “Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavı'nın belirli periyotlarda ilan edilmesi ve çalışan-kurum ihtiyaçları göz önüne alınarak ilan edilen kadro sayılarının artırılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi. 

Raporda dikkat çekilen diğer bazı hususlar ise şunlar: 

-Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların çalışma düzeni ve yönetim sistemini, çalışanların yer değişikliğini ve kurum içi sınavlarını düzenleyen mevzuat ve diğer düzenleyici işlemlere ilişkin, sosyal tarafların katılımı ile birlikte ayrıntılı ve toparlayıcı bir çalışma yapılması gerekmektedir.

-Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği içerisinde yer alan, zorunlu çalışma süreleri azaltılmalı, mazeret ile gidilen ilde gerekli belgelendirme işlemi için bir üst limit belirlenmeli, ilk defa atamada önceliğin dördüncü ve üçüncü hizmet bölgelerine yapılması esası kaldırılmalı, kurum içinde yapılacak yer değişikliklerinde, doğum tarihi bir gösterge olarak değerlendirilmemeli, deprem, boşanma ve eğitim durumu sebebiyle tayin hakkı tanınmalı ve Bakanlık çalışanlarının il içi yer değişikliği için mevzuat düzenlemesi yapılmalıdır.

-Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde, engelli olan veya engelli yakını bulunan çalışanlara tanınmış olan tayin şartları içerisinde yer alan, “bir defaya mahsus olmak üzere” hükmü kaldırılmalı ve engellilik durumu tayini için gerekli şartlar, çerçeve yönetmelikte yer alan hükümler esas alınarak güncellenmelidir. 

-Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği uyarınca, istifa sonrası yeniden atananların, en az iki yıl fiilen çalışmadan talep edebileceği tayinlere, aynı Yönetmeliğin 17. maddesinde yer alan, “olağanüstü durumlardaatama” hükümleri de dâhil edilmelidir.

-Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde yer alan ve özellikle mazerete dayanan tayinler, kurum/amir inisiyatifine bırakılmamalıdır.

-Karşılıklı yer değiştirme esasıyla tayin talep eden çalışanlar için dönem şartı kaldırılmalıdır. 

-Bakanlığın, il içi yer değişikliğine yönelik yasal düzenleme yapması gerekmektedir. 

-Görev tanımlarının, her kurumda her ünvan/kadro için ayrı ayrı tanımlanacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

 -Bakanlığın, istihdam politikası üzerinde çalışma yapması, çalışan ihtiyacı olan bölgelere kamu dışı olmamak kaydıyla istihdam sağlaması ve hali hazırda bu şekilde istihdam edilen kişiler için de, gerekli düzenlemeleri yapması gerekmektedir.

-Çalışanlara, sosyal tesis imkânı sağlanmalıdır. 

-Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında görev yapan çalışanlar, fiili hizmet süresi zammından faydalandırılmalıdır. 

-Bakanlıkta görev yapan çalışanlara ödenen; ek ders, nöbet ücreti, ek ödeme ve fazla çalışma ücretlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir.

- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında istihdam edilen çalışanlar ile farklı kamu kurumlarında aynı ünvan/kadroyla istihdam edilen meslektaşları arasındaki ücret farkı kapatılmalıdır. 

-4/B sözleşmeli personel olarak görev yapan Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) çalışanlarının, meslek ünvanı üzerinden ek ödeme alması gerekmektedir. 

-Yurt yönetim memurlarına, mali sorumluluk tazminatı verilmelidir. Ayrıca, yurt yönetim memurlarının özel hizmet tazminatında ve 375 sayılı KHK uyarınca aldıkları ek ödeme oranında, artış yapılması gerekmektedir. 

-4/B sözleşmeli destek personeli olarak istihdam edilenlere; öğrenim durumuna uygun kadro verilmesi, yardımcı hizmetler sınıfında olanların da, istihdam gerekçesine uygun olarak görev tanımlarının ve görev sınırlarının net olarak belirlenmesi gerekmektedir. 

-4/B sözleşmeli personelin, nöbet ücreti alabilmesi sağlanmalıdır.

SENDİKA BÜLTENİ

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER