SON EKLENENLER

İşçiler ek zam talebiyle Bakırköy’de olacak

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’e bağlı sendikaların oluşturduğu İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu 26 Haziran’da Bakırköy’de temmuz zammı talebiyle açıklama yapacak.
24 Haziran 2024 13:14

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, tüm işçi ve emekçileri temmuz ayında ücretlere ek zam talebiyle 26 Haziran saat 19.30’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’na çağırıyor. “Asgari ücrete yapılacak zam tüm işçilere ve emeklilere yansıyacak” diyen sendikacılar tüm emekçileri eyleme çağırıyor.

Enflasyonun ve ekonomideki kötü tablonun ücretlerde ciddi bir erime yarattığını dile getiren Hak-İş’e bağlı Liman-İş Marmara Bölge Başkanı Mülazim Dursun, “İstanbul’da artan kira yükü, market masrafları derken liman işçilerinin maaşları giderek eridi. Artık işçiler aldıkları maaşlarla günü dahi kurtaramıyor” dedi.

Liman işçilerinin özel sektör kamu ayrımı yapmaksızın ücretlere zam talep etmesi gerektiğini söyleyen Dursun “Asgari ücrete yapılacak zam hem sendikalı işçilerin hem de emeklilerin maaşlarına yansıyacaktır. İnsanca yaşayacak bir ücret talebini tüm işçi ve emekçiler için sahiplenmek gerekir” diye konuştu.

İŞÇİNİN EKMEĞİ KÜÇÜLÜYOR

Savunma sanayi işçilerinin de ücretlerin erimesi sebebiyle fabrikalardan istifa etmeye başladığını, önemli bir kısmının ise mesai sonrası merdiven altı işletmelerde, kurye olarak veya marangozhanelerde çalıştığını belirten Türk-İş’e bağlı Harb-İş İstanbul Şube Başkanı Murat Yalçınkaya düşen alım gücünü “2002’de savunma sanayi işçisi asgari ücretin 4.5 katı maaş alırken bugün 1.6 katı yani 29 bin ila 33 bin TL arası maaşlarla geçinmeye çalışıyor” diyerek anlattı.

9 Mayıs 2023’te imzalanan toplu sözleşmeden bu yana savunma sanayi işçilerinin zam talebinin sürdüğünü söyleyen Yalçınkaya “Devam eden zam talepleri sendika, sektör, kamu, özel ayrımı yapmadan birleşmeli. Her 10 yılda bir kriz yaşanıyor. İşçilerin ekmeği küçülüyor. Amacımız ekmeğimizin küçülmemesi için sesimizi yükseltmek. Somut çözümler için emekçileri alana çağırıyoruz” dedi.

"ŞİMŞEK ELİNİ YAKAMIZDAN ÇEKMELİ"

DİSK’e bağlı Gıda-İş İstanbul Bölge Temsilcisi İbrahim Kızılyer de “Daha bugünden asgari ücret açlık sınırının altında. Emekçiler sürekli yoksullaşıyor. Şimşek artık bizim yakamızdan elini çekmeli ve boğazımızı sıkmaktan vazgeçmeli” dedi.

Ek zam talebinin ortaklaşması ve bu talep için sendikalı, sendikasız tüm işçilerin birlikte mücadele etmesi gerektiğini belirten Kızılyer, “Normalleşme tartışmalarının kulakları sağır edercesine televizyon ekranlarında tartışıldığı bir dönemde işçiler, emekçiler ve emekliler için her şey anormal hale geldi. Her gün ücretlerimiz eriyor. Hayatımız çekilmez hale geliyor. Çalışma koşullarınız kötüye gidiyor. Buna dur demek için, insanca bir ücret, vergide adalet için sendikalı, sendikasız tüm İstanbul işçilerini 26 Haziran 19.30’da Bakırköy Özgürlük Meydanı’na çağırıyoruz” dedi.

GENÇ İŞÇİLER: ARA ZAM İÇİN BAKIRKÖY'DE OLACAĞIZ

İhtiyaçlarını karşılayabilmek için günlük işlere gitmek zorunda kalan genç işçiler de temmuz zammının gerekliliğinden söz etti. Bir genç işçi, "Aldığımız ücretler her geçen gün eriyor ve günlük ihtiyaçlarımızı dahi karşılayamaz hale geliyor. Bu erime karşısında temmuz zammının şart olduğunu biliyorum. Bu sesi ve talebi yükseltmek iin 26 Haziran'da Bakırköy'de olacağım" dedi. İkitdarın temmuzda asgari ücrete zam yapılmayacağına dair söylemlerine değinen başka bir genç işçi, "Bu karar biz genç işçilerin hayat standartını oldukça aşağıya çekmektedir. Ben de asgari ücrete ara zam için Bakırköy'de olacağım" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri de 26 Haziran'da yapılacak ek zam mitingine katılacaklarını söyleyerek, "Hem okuyup hem çalışmak zorunda kaldığımız bu ekonomik koşullarda; yaptığımız stajlarda, çalıştığımız iş yerlerinde aldığımız ücretlere zam istiyoruz. Bugünün ve geleceğin emekçileri olarak tüm genç arkadaşlarımı temmuzda zam talebini büyütmeye çağırıyorum" dedi.

SENE SONU ARA ZAM İDDİASI

Asgari ücretin 17 bin 2 TL olduğu Türkiye’de; Türk-İş’in mayıs ayı verilerine göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 18 bin 969 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 61 bin 789 TL’ye, yükseldi.

İktidar ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek öncülüğünde yürüttüğü ekonomi programı kapsamında temmuz alında asgari ücrete zam yapılmayacağını duyurdu. Bu açıklamalar ise tepkiyle karşılanınca kulislerden yeni açıklamalar sızdırıldı.

Buna göre asgari ücrete temmuzda ara zam yapılmayacağı kesinleştiği belirtiliyor. Ancak eylül ayında bir düzenleme olabileceği öne sürülüyor.

EVRENSEL

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER