SON EKLENENLER

Memur Sen: Enflasyon Tahminleri Gerçekleri Yansıtmıyor

Memur Sen Başkanı Ali Yalçın TÜİK'in açıkladığı Ocak enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
03 Şubat 2025 12:23

 

Yalçın Değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

KAMU İŞVERENİ ENFLASYONU GÖRMELİ, EMEKÇİNİN HAKKINI VERMELİ!

2025 yılının ilk enflasyon rakamı Ocak ayı enflasyonu bugün TÜİK tarafından%5,03 olarak açıklandı. Hakem Kurulu Kararı olan%6 artış oranının büyük bir kısmı ilk aydan eridi. Kamu görevlilerine ve emeklilerine neredeyse Ocak ayı enflasyonu kadar (sadece 1 aylık) artış yapıldı. Ya da diğer bir ifadeyle Hakem’in Kararı hemen hemen 1 ayda eridi.

7.Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde Merkez Bankası; enflasyon tahminini 2024 için%33, 2025 için ise%15 olarak güncellemişti. Bugün ise Orta Vadeli Program’da 2025 yılsonu enflasyon tahmini%17,5 ve Merkez Bankası beklenti anketinde katılımcıların yılsonu enflasyon beklentisi ise%27,05 olarak kayıtlara geçti.

2025 yılı için Kamu Görevlileri Hakem Kurulu ise beklentiyi, tahmini ve gerçeği hiçe sayarak sadece%6 +%5 (%11) artış kararını layık gördü.

Bu tablonun özeti; “Küreksiz kayığın yönünü dalga belirler” cümlesinde olduğu gibi “Kamu görevlilerinin maaş artışını, enflasyon farkı belirler” gerçeğine dönüşmüştür.

Memur-Sen ile Kamu İşvereninin birlikte ortak akılla belirleyebileceği artışlar; ne yazık ki belirsizliğin olduğu bir sonuca doğru gidiyor. Suyun yolunu akıntının yönünün belirlediği öngörülemez maaş artışı ortamı terk edilmeli, piyasa gerçeğini esas alan, alın terinin karşılığını eksiksiz veren politikalar benimsenmelidir.

2024 yılında olduğu gibi 2025 yılında da kamu görevlilerimizin ve emeklilerimizin hem Ocak hem de Temmuz döneminin maaş/ücret artışını, enflasyon farkı belirleyecektir.

İlk aydan oluşan enflasyon rakamı, elektrik faturalarında oluşan kademeli artış, alım gücü kaybının giderek düşmesi, enflasyona sebep olan haksız artışların baskılanmaması ve olması gereken maaş/ücret artışının gerçekleştirilmemesi; kamu görevlilerinin ve emeklilerinin geçim mücadelesini zorlamaya devam edecek.

Memur-Sen ve tamamında yetkili Sendikalarımızla, 7 Ocak Salı günü Hazine ve Maliye Bakanlığı önünden seslendik. “Yırtık, dikişle kapatılabilecek durumdayken önlem alınmalıdır. Aksi takdirde zaman kaybedildikçe yama da tutmayacaktır.” dedik… Zaman geçiyor ve yırtık büyüyor. Kamu İşvereni acilen kayıpları görmeli ve gereğini yapmalıdır.

 

8.DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME YENİ YASAYLA, DOĞRU DÜZGÜN MASAYLA OLMALIDIR

Memur-Sen ve bağlı sendikalarımızın “Toplu Sözleşme yoksa masada yokuz” iradesi sonrası 2012 yılında yeniden düzenlenerek güncellenen 4688 sayılı Kanun; geçerliliğini yitirmiş, çözüm ve kazanım üretme kapasitesini bitirmiş, kamu görevlileri ve yetkili sendikalarının beklentilerine karşılık verme amacını tüketmiştir.

8.Dönem Toplu Sözleşme; bu Kanunla sorunları görmez, çözüm üretmek için imkan tanımaz, Hakemi işaret ederek kamu görevlilerini de emeklilerini de kaybetmeye mahkum bırakır.

Gece gündüz verdiğimiz mücadeleyi ve masada akıttığımız teri görmezden gelen bir sistemle daha fazla yol yürüyemeyiz. Hakemi 3 defa tecrübe ettik, farklı sonuç gör(e)medik. 4’üncüsünde sonucun farklı olacağına dair hiçbir umut ya da olumlu bir ışık görmüyoruz. Görünen köy kılavuz istemez. Eksik toplu sözleşme, aksak sendikal haklar, grevsiz sendikal mücadele, yetersiz süre ve yasaklarla dolu örgütlenme hakkıyla 4688 sayılı Kanun; miadını doldurmuş, ömrünü tamamlamıştır.

“Ya kabul edersiniz ya da Noter usulü çalışan Hakem orada” anlayışı terk edilmeli; zamanımız, imkanımız ve fırsatımız varken 4688 sayılı Kanun acilen değiştirilmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başlatmış olduğu çalışmayı olgunlaştırmalı, tarafların kararlarını esas alan, uluslararası sözleşmelere uygun, sendikal mücadelenin ve yetkinin hakkını teslim eden yeni Kanun için kamu kurum ve kuruluşlarıyla sendikaları bir araya getirmeli, ortak akıl, farklı bakış açısı, haklı beklentileri görecek yeni Kanun artık hayata geçmelidir.

Amacı yasaklayan,

Kapsamı sınırlayan,

Tarafları baskılayan,

Hakemiyle kaybettiren,

Yetersiz süresiyle etkisizleştirilen,

Grevsiz anlayışıyla evrensel sendikal haklarla çelişen BİR KANUN OL(A)MAZ…

 

 

SENDİKA BÜLTENİ

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER