SÜRMANŞET HABERLER
SON EKLENENLER

Özel okul zamları gölgesinde nitelikli eğitim talebi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğine göre, 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde özel okullar, ara sınıflar için en fazla yüzde 56,89 oranında artış yapabilir. Ancak özel okullar bu sınırı aşıyor, tepkiler büyüyor…
27 Şubat 2024 14:39

Özel okullarda yüzde 120’den yüzde 300’e varan zam oranlarına velilerden ve sendikalardan tepki geldi. Özel okulların fiyatlarına yaptıkları zamlara karşın, özel okul öğretmenlerinin aldıkları ücretler de yeniden gündem oldu. Konuyla ilgili Veli-Der Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Bekçi, Eğitim-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Umut Erkurt 9. Köy’e açıklamalarda bulundu.

“Sorun daha yakıcı hale geldi”

Özel okulların fiyatlarına yaptıkları zamlarla ilgili konuşan Veli-Der Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Bekçi, “Ailelerin büyük bir kısmı şimdiye kadar kredi çekerek çocuklarını okutuyorlardı. Derin yoksulluğun arttığı bu dönemde bu sorun daha yakıcı hale geldi. Siyasi iktidarın yaptığı eğitim ve ekonomi politikaları sonucunda veliler zor durumda kaldı” dedi.

Ekonomik krizden yararlanıp fiyatların artırılmasını kabul etmediklerini söyleyen Bekçi, güncel sorunun panzehrinin; nitelikli, bilimsel, demokratik, kamusal eğitim talebi olduğunu ifade etti.

“Bakanlık önlem almalı”

Kemal Bekçi, alınacak önlemle ilgili şöyle konuştu: “Şu anda soruna karşı alınacak pansuman önlem, özel okulların fiyatı bu kadar yükseltmemeleri. En azından bu sistem içerisinde bulunan öğrencilerin eğitim sisteminden kopmamaları.

Ailelerin fiyatları ödeyememesinden dolayı çocukların özel okullardan devlet okullarına geçmeye başladığını dile getiren Bekçi, “Önümüzdeki süreçte Milli Eğitim’e bağlı okulların yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Bakanlığın bu konuda önlem alması lazım. Alınmazsa kalabalık sınıflarla karşı karşıya kalınacak. Yeterli eğitim alamamış öğrenciler daha karmaşık bir durum içinde kalacaklar” diyerek uyarıda bulundu.

“Veliler anayasal haklarını talep etmeli”

Özel okulların, sınırlandırılan fiyat artışını; yemek, etüt, servis, kırtasiye gibi kalemlerle delmeye çalıştığını söyleyen Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İzzet İldeş, “Devletin verdiği teşvikleri kendileri için can suyu olarak kullanan özel okul sahipleri, velileri ölüm ile sıtma arasında mahkum bırakmakta” dedi. Eğitimin kamusal olması gerektiğini ifade eden İldeş, velilerin anayasal haklarını talep etmesi gerektiğinin altını çizdi.

İldeş, “Eğitim, bilimsel eğitimin tüm normlarına (laik, anadilinde, nitelikli, ulaşılabilir, cinsiyet eşitlikçi ) uygun olmalıdır. Bu normların, yaldızlandığının aksine özel okullarla tanımlı algısı, eğitimin ticarileştirilmesi çabasıdır” diyerek, eğitimin tüm öğrenciler için her yönü ile eşit olarak tanımlanması gerektiğine dikkat çekti.

“Öğretmene zam yüzde 15 civarında”

Sosyal medyaya yansıyan özel okul fiyatları ile ilgili bilgi veren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Umut Erkurt, “Kayıt ücretleri fahiş oranda artarken öğretmene yapılan zam yüzde 15 civarında. Asıl can acıtıcı olan kalburüstü okul olmayan yerlerde öğretmenlerin asgari ücrete ve asgari ücretin altında suç işlenerek çalıştırılması” diye konuştu.

Öğretmenlerin haftada 45 saat dayatmayla çalıştırıldığının altını çizen Erkurt, “20 saati geçen her ek ders için öğretmen ücret almalıdır. Ancak özel okullarda bu hak gasp edilir. Ne yazık ki denetimsizlik burada öğretmenin canını yakan en büyük sorun. Öğretmen, asgari ücret sınırında maaşlarla ek ders ücretleri gasp edilerek yaşam mücadelesi veriyor” dedi.

“Yozlaşmış ticarethaneye dönüşüyor”

Öğretmenlerin verimli olmadığından da bahseden Erkurt, sadece ücretin sorun olmadığını şöyle anlattı; “Çalışma koşullarından dolayı öğretmenler iş bırakıyor, intihara sürükleniyor. Yalnızca sınav sistemine dönüştürülmüş bu sistemde öğretmenler, mesleğini nitelikli olarak uygulayamayacak durumda. Özel okul kurumları, öğretmene emeğini vermediği zaman yozlaşmış bir ticarethaneye dönüşüyor.

Erkurt, son olarak velilerin birçoğunun bilinçlendiğini ve kayıt için okula gittiğinde okulun, ‘öğretmenlere nasıl bir çalışma ortamı sağladığını’ sormaya başladığını söyledi.

 

 

 

 

Kaynak:9.köy

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER