Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan ile Genel Sekreter Durali Baki, Genel Başkan Yardımcıları Sinan Kuluöztürk, Yasin Barutcu, İdris Baykan ve Abdullah Duman Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nu ziyaret etti.
Sağlık profesyonellerinin taleplerinin iletildiği görüşmede, birçok sorun da gündeme geldi. Ayrıca görüşmede, Sağlık-Sen Hekim Komisyonu tarafından hazırlanan Kamu Hastaneleri Hekimlerine İlişkin Talep ve Öneriler raporu da Bakan Memişoğlu’na sunuldu.
“İstanbul’da Çalışanlara Özel Tazminat Verilmeli”
Görüşmede, Sağlık-Sen tarafından gerçekleştirilen “İstanbul’da Çalışan Sağlık ve Sosyal Hizmet Profesyonellerinin Yaşam Koşullarını Belirleme Araştırması”nın sonuçlarını Bakan Memişoğlu ile paylaşan Genel Başkan Doğan, sağlık profesyonellerinin İstanbul’da çalışmak istemediğini belirtti. Buna ilişkin Sağlık-Sen’in çözüm önerilerini paylaşan Doğan, İstanbul gibi yüksek maliyetli bir şehirde çalışan sağlık profesyonellerine özel tazminat verilmesi gerektiğini söyledi.
20 binden fazla sağlık profesyonelinin katılım sağladığı Yemek Anketi hakkında da bilgi veren Doğan, çalışanların yemek sorununun çözülmesi gerektiğini ifade etti.
“Hemşirelikte Kariyer Basamakları Oluşturulmalı”
Doğan, Sağlık-Sen tarafından yapılan Hemşirelik Mesleğine İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı Sonuç Raporu’nu ve gerçekleştirdikleri diğer çalıştaylara ilişkin rapor setini de Bakan Memişoğlu’na takdim etti. Raporda yer alan hemşirelikte kariyer basamaklarının oluşturulması konusunu Bakan ile görüşen Doğan, ücret ve yetki bakımından uzman hemşireliğe yönelik mevzuat düzenlemesi yapılması gerekliliğini iletti.
“Aile Sağlığı Çalışanlarının Ücretlerinde Artış Yapılmalı”
Ziyarette aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının yaşadığı sorunlar da gündeme geldi. Değişen yönetmelikle birlikte aile sağlığı çalışanlarının destek ve teşvik ek ödemelerinin düşük kaldığını ve bu durumun mağduriyete neden olduğunu dile getiren Genel Başkan Doğan, mağduriyetlerin giderilmesi için aile sağlığı çalışanlarının destek ve teşvik ek ödeme oranlarının artırılmasını istedi. Öte yandan “Hastalık Yönetim Platformu (HYP)” sisteminin aile hekimi ve aile sağlığı çalışanın alacağı ücreti etkilediğini hatırlatan Doğan, sisteme giriş ve müdahale yetkisi olmayan aile sağlığı çalışanlarının maaş katsayılarından birinin doğrudan HYP sistemine bağlı olmasının hakkaniyetli bir düzenleme olmadığını kaydederek, aile sağlığı çalışanlarına ilave teşvik ödemesi yapılması için yeni bir düzenleme yapılmasını talep etti.
“Entegre Sağlık Kuruluşlarında Nöbet Zorunluluğu Kaldırılmalı”
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin de gündeme geldiği ziyarette Doğan, entegre sağlık kuruluşlarında ihtiyaç olmayan yerlerde aile hekimleri ile aile sağlığı hemşire ve ebelerinin de nöbete dahil edilmesinin ihtiyacın üzerinde personelin nöbete kalmasına neden olduğunu vurguladı. Doğan, Entegre ASM’lerde görev yapan hekimler ile hemşire ve ebelerin nöbetlerinin hizmet ihtiyacına göre düzenlenmesi ve nöbet zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini söyledi.
Bakan Memişoğlu, Sağlık-Sen’in Becayiş Önerisi Üzerinde Çalışacaklarını Bildirdi
3+1 süresini doldurmayan sözleşmeli personelin 4 yıl boyunca tayin talebinde bulunamaması sebebiyle mağduriyet yaşadığını kaydeden Doğan, bu mağduriyetin çözülmesi için Sağlık-Sen tarafından hayata geçirilen Sağlık Bakanlığı Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’nu referans gösterdi. Doğan, “Sözleşmeli personelin karşılıklı yer değişikliği (becayiş) yapabilmesine imkan verildiği takdirde, çalışanların yer değişikliği talepleri karşılanacağı gibi bulundukları pozisyonun boş kalmasının da önüne geçilecektir. Bundan sonraki alımlarda da 4A kadrolu istihdam modeliyle alımlar yapılmalıdır” diye konuştu.
Bakan Memişoğlu, Sağlık-Sen’in tarafından hayata geçirilen platformu inceleyeceklerini ve bunun üzerinde çalışacaklarını bildirdi.
“112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının Teşvik Ek Ödemeleri Artırılmalı”
İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında çalışanların teşvik ek ödemelerinin artırıldığını kaydeden Doğan, başta 112 acil sağlık hizmetleri olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarının teşvik ödemelerinde değişiklik olmadığını ifade ederek, 112 çalışanlarının teşvik ek ödemelerinin artırılması gerekliliğine dikkat çekti. Doğan, ayrıca 112 çalışanlarına ödenen yemek ücretinin günümüz ekonomik koşullarına göre yetersiz kaldığını vurgulayarak, 112 çalışanlarına verilen nakdi yemek ücretinin artırılmasını talep etti.
“Gece Saatlerinde Görev Yapanlara Gece Tazminatı Verilmeli”
Sağlık profesyonellerinin motivasyonunu artırmak amacıyla yapılan taban ödemelerinin düşük kaldığını da belirten Doğan, taban ödeme katsayısının yüzde 100 oranında artırılması gerektiğini ifade etti. Doğan ayrıca, nöbet ücreti hesaplamasında kullanan gösterge rakamlarına göre verilen ücretlerin düşük kaldığını da söyleyerek, gösterge rakamlarının artırılmasını istedi. Gece çalışmanın insan üzerindeki olumsuz sonuçlarını da aktaran Doğan, gece çalışan personelin ücretlerinin akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süreler için yüzde 50 artırımlı ödenmesi gerektiğini belirtti.
“50 Bin Sağlık Personeli İstihdamı Yapılmalı”
Sağlık profesyonellerine muayene önceliği verilmesi gerektiğini de vurgulayan Doğan, sağlık profesyonellerinin giydiği formanın 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarında olduğu gibi özel görev kıyafeti sayılması ve Bakanlık tarafından verilmesi gerektiğini kaydetti.
Sağlık profesyonellerinin iş yükünün artmasından dolayı sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşandığını kaydeden Doğan, iş yükünü hafifletmek için bir an önce atama yapılması gerektiğini söyledi. Doğan, atama bekleyen binlerce sağlık mezunu gencin olduğuna da dikkat çekerek, 2025 yılında en az 50 bin sağlık personeli istihdamının yapılması gerektiğini kaydetti.
Bakan Memişoğlu: Sorunları Biliyoruz, Bize Güvenin
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da Sağlık-Sen'e çözüm odaklı anlayışından dolayı teşekkür etti.
Bakan Memişoğlu, sahadan gelen biri olduğunu söyleyerek, "Sorunları biliyoruz. Bize güvenin" dedi.
Görüşmede gündeme gelen diğer konular ise şöyle:
-Doğum salonu, anjiyo, palyatif, sterilizasyon, onkoloji gibi servisleri riskli birimler statüsüne dahil edilmeli ve bu birimlere artırımlı teşvik ek ödeme verilmelidir.
- Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda çalışanlar ile “araştırmacı” unvanlı personel de sabit ek ödemelere yapılan yüzde 20'lik artıştan yararlanmalıdır.
- Sağlık Bakanlığı bünyesinde engelli çocuğu bulunan veya engelli annelere yönelik doğum izni ve süt izinlerine yönelik düzenleme yapılmalı ve pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır.
- Sağlık profesyonelleri toplu taşımadan indirimli yararlanmalıdır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı çalışma yapmalıdır.
- Sağlık Bakanlığı ile TOKİ arasında anlaşma yapılarak, toplu konutlarda sağlık profesyonellerine indirim sağlanmalı ve aynı zamanda toplu konutlarda sağlık profesyonellerine özel kontenjan ayrılmalıdır.
- Sağlık Bakanlığı ile GSM operatörleri arasında sağlık profesyonellerine özel anlaşma yapılmalıdır. Sağlık profesyonellerine özel tarifler oluşturulmalıdır.
- Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Uzman Hekimleri mevcut Ek Ödeme Yönetmeliğinde bulunan “Üremeye Yardımcı Tedavi (ÜYTE) merkezlerinde görev yapan” ifadesinden dolayı mağduriyet yaşamaktadır. İlgili mevzuatta düzenleme yapılarak mağduriyetler giderilmelidir.
- Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde (ADSH) verilen ek ödeme dağıtım oranlarının düşmesi sebebiyle bu birimlerde görev yapan sağlık meslek mensuplarının teşvik ek ödemeleri azalmıştır. ADSM ve ADSH'lerde ek ödeme dağıtım oranları artırılmalıdır.