Geçmiş dönem SGK ve vergi borçları nedeniyle İller Bankası’ndan gelen 1,6 milyarlık ödeneği kesilen İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilgili kesintiyi işçilere fatura etti. DİSK/Genel-İş İzmir 1-2-3 ve 9 No’lu Şubelerin örgütlü olduğu İZENERJİ ve İZELMAN işçilerinin eğitim yardımları ve ikramiyeleri gecikirken, maaşları ise 3’te 1 oranında yatırılmasına ilişkin işçilerin iş bırakma eylemi sürüyor.
Bugün iş bırakma eylemi ESHOT şoförlerinin sabah 06.00-07.00 arasında kontak açmamasıyla başladı. Daha sonra İZELMAN işçileri sabah saatlerinde toplu iş sözleşmelerini 3’üncü oturumunun gerçekleşeceği İZTARIM önünde toplandı. TİS görüşmelerine destek veren işçiler, görüşmelerin ardından ise örgütlü oldukları Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubelerin kararıyla iş yerlerine dönecek ancak hizmet üretmeyecek.
Aynı şekilde Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu Şubelerde örgütlü olan İZENERJİ işçileri de saat 14’te gerçekleşecek TİS görüşmelerine destekte bulunacak ve gün içerisinde hizmet üretmeyecek.
"MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLSİN, SÜREÇ DAHA FAZLA UZAMASIN"
Konuya ilişkin görüştüğümüz İZSU biriminde çalışan bir İZELMAN işçisi, maaşlar ve ikramiye konusunda uzun zamandır sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Maaşlarımız gününde yatmıyor, ikramiyeler zaten hep bir ay geriden geliyor. Dün ise artık bardağı taşıran sürecin patlaması oldu. Herkesin bildiği üzere ülkede ekonomik kriz var ve maaşlarımızın, ikramiyelerimizin gününde yatmasını istiyoruz. Bu sürecin de daha fazla uzamasını istemiyoruz. Ancak mağduriyetimiz giderilene kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
“HALKI MAĞDUR EDENLER ÜCRETLERİMİZİ ÖDEMEYENLERDİR”
Kontak açmayarak iş durduran bir ESHOT işçisi ise eylemin kente yansımasına ilişkin, “Sendikamızın, örgütümüzün aldığı karar gereği böyle bir eylemde bulunduk. İnsanlar sabah işlerine geç kaldı tabi ki. Haliyle bir sıkışıklık ve yoğunluk da oldu. Tabi biz böyle şeyler yaşansın istemiyoruz. İnsanlar, vatandaşlar mağdur olsun da istemiyoruz. Ancak mücadele biraz da böyle bir şey. Üretimden gelen güç diyoruz sürekli, bu güç bu dönemlerde ortaya çıkıyor, belli oluyor. Değerimiz anlaşılıyor. Halkımızın şunu bilmesini de istiyoruz, onları mağdur edenler bizler değiliz. Alın terimizin karşılığı olan maaşlarımızı ödemeyenlerdir. Payların kesileceği biliniyordu, buna bir önlem alması gerekenler de belediye yönetimiydi” ifadelerini kullandı.
“KESİNTİ BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL, İŞÇİYE FATURA EDİLEMEZ”
Sürece ilişkin görüştüğümüz İZSU İş Yeri Temsilcisi Tuğba Dişli de yan hakların uzunca süredir yaklaşık bir ay geç yatırıldığını kaydederek, “En son işte bu yılbaşı günü ödemelerimizi alamadık. İşçilerimiz evlerine para götüremediği için güzel bir kutlama da yapamadı. Bürokratların konuya ilişkin birtakım açıklamaları da bizimle bağdaşmadı. Ancak en son yani yan hakları, ikramiyeleri bir kenara bırakalım, bizim maaşımıza yani evimize götürdüğümüz ekmeğe göz dikilerek, üçte bir oranda yatması bizleri ayağa kaldırdı. İşçiler evinin kirasını, kredi kartlarının ekstresini ödeyemedi. 3 yıldır var olan bu borç ve belediyeden yapılan kesintiler bizim sorunumuz değil, dolayısıyla bize fatura edilemez” dedi.
“BANKALAR ALACAKLARI İÇİN ARIYOR”
Son olarak görüştüğümüz Çevre Koruma birimi İş Yeri Temsilcisi Yusuf Varan ise, “Maaşların yatmaması sonrasında sendikamızın aldığı kararla eyleme çıktık. Halkımızdan bu anlamda özür dileriz ama herkesin evine bir ekmek götürme derdi var. Bu aşamada bundan başka seçeneğimiz kalmadığı için böyle bir eylem gerçekleştirildi. Halen daha paralarımız yatmış değil. Bakın az önce bir arkadaşımız bankayla yaklaşık 2 saat telefonda konuştu. Banka alacaklarına karşılık arıyor, arkadaşımız da durumu izah ediyor. Hepimiz bunun mücadelesini veriyoruz, hepimiz desteklemek ve haklarımızı alıncaya kadar mücadeleyi büyütmek zorundayız” diye ekledi.
ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI