KESK, “Halktan, emekten yana bütçe, demokratik Türkiye” talebiyle 30 Kasım'da Ankara'da gerçekleştireceği "Geçinemiyoruz, yoksulluğa karşı mücadelede birleşiyoruz" mitingi için 6-7 Kasım tarihlerinde Sivas'ta da örgütlenme ve mitinge davet çalışmaları yaptı.
KESK Mali Sekreteri Erdal Karakuş, SES Genel Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Eylem Kaya Eroğlu, Tüm Bel-Sen Genel Eğitim, Basın-Yayın ve Dış İlişkiler Sekreteri Mehmet Arslan ve KESK Sivas Şubeler Platformu, basın kuruluşları, demokratik kitle örgütleri, siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirerek mitinge davet etti.
Ziyaretler sonrası Cumhuriyet Meydanı’nda mitinge çağrı basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya KESK üyeleri, Emek ve Demokrasi Güçleri de destek verdi. Basın metnini KESK MYK üyesi Erdal Karakuş okudu.
“VERGİDE VE ÜCRETLERDE ADALET İSTİYORUZ”
İşsizliğin, yoksulluğun, güvencesizliğin tüm toplumu sardığı koşullarda bütçe sürecinin başladığını söyleyen Karakuş, “Emekçilerin, emeğin, yoksullaştırılmış halkın gittikçe kararan tablosu emekten, halktan yana bir bütçeyi yakıcı bir ihtiyaç haline getirmiştir” dedi.
Emekten ve halktan yana bir bütçe için 30 Kasım günü Ankara'da gerçekleştirecekleri mitinge katılım çağrısı yapan Karakuş, taleplerini şu şekilde sıraladı;
Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını, halkın, emekçilerin bütçe süreçlerine etkin katılımının sağlanmasını istiyoruz.
Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını, piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.
Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini, kadınların güvenceli istihdamının arttırılmasını, kadınları şiddetten koruyacak kamusal hizmetlerin genişletilmesini istiyoruz.
Vergide ve ücretlerde adalet istiyoruz. Bunun için; tükettiğimiz her şeyden alınan KDV, ÖTV gibi tüm dolaylı vergilerin düşürülmesini,
Gelir vergisi birinci dilim oranının yüzde 15’ten yüzde 10'a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini,
Kâr, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını,
Vergilerimizden oluşan bütçeden alıp Kamu Özel İş birliği (KÖİ) projelerine, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine aktarılan Hazine garantilerine son verilmesini,
Vergilerimizin, ülkenin kaynaklarının güvenlikçi politikalara, silahlanmaya değil; istihdamın, üretimi arttırılması, yoksulluğun ve işsizliğin önlenmesi, adaletin, barışın ve demokrasinin tesis edilmesi için kullanılmasını istiyoruz.
Maaşlarımızdaki kayıpların karşılanmasını; en düşük kamu emekçisi maaşının kira, aile, yakacak yardımları ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını istiyoruz.
Sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, tüm kamu emekçilerinin güvenceli-kadrolu istihdam edilmesini istiyoruz.
ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI