Türk-İş üyesi işçiler, ilk eylemini 24 Haziran 2025 günü gerçekleştirdiler. Sabah işyerlerine 500 metre kala yürüyüşe geçerek işyeri önünde tepkilerini dile getiren basın açıklamaları yaptılar. 26 Haziran 2025 günü ise işyerlerine gidilip öğlene kadar çalışılmadı.
1 Temmuz günü, Türk-İş’in bölge ve il temsilcilerinin belirlediği şehir merkezindeki alanda toplanıp mesai bitiminde işçilerle birlikte bir basın açıklaması gerçekleştirildi. 3 Temmuz’da da 81 ilde AKP il binaları önünde iş çıkışında basın açıklaması yapıldı.
8 Temmuz, yani bugün mesai bitiminde işyerleri terk edilmeyip sabaha kadar işyerlerinde beklenilecekti. 17 Temmuz’da da bir gün boyunca işe gidilmeyip iş bırakılacaktı. Bir anlamda 17 Temmuz’da kamu kesiminde bir “genel grev” gerçekleştirilecekti.
İşte bu son iki eylem, Türk-İş yönetiminin kararıyla ileri bir tarihe ertelendi.
Harb-İş’ten eylem kararı
Harb-İş Sendikası ise dün (7 Temmuz 2025) yaptığı Başkanlar Kurul toplantısında, “Yüreklerimizi yakan 12 şehidimiz için 8 Temmuz 2025 günü işyerlerimizdeki mescitlerde ve eylem çadırlarında mevlit okutulmasına karar verilmiştir” denildikten sonra önümüzdeki süreçte yapılacak eylemlere ilişkin açıklamada bulundu.
Sendikanın açıklamasında, “Hükümetin uzun süredir taleplerimize karşılık vermemesi ve işçi haklarına yönelik duyarsız tutumu nedeniyle gelinen noktada eylemlerin devam etmesi yönünde karar alınmıştır” denildi.
Harb-İş’in açıklamasında, eylem programı da şöyle sıralandı:
“ 1. 9 Temmuz 2025 Çarşamba günü tüm şube başkanları, yöneticiler ve temsilcilerle birlikte Ankara’ya yürüyüş düzenlenmesine,
2. Yürüyüş sonrasında Ankara’daki eylem çadırında bilgilendirme ve basın açıklaması yapılmasına,
3. 14 Temmuz haftasında siyasi partileri ve milletvekillerini ziyaret ederek Ankara’daki çadırımıza davet edilmesine,
4. Haklı taleplerimiz karşılık bulana kadar kararlı bir şekilde eylemlerimizin sürdürülmesine karar verilmiştir”.
Harb-İş yönetici ve işyeri temsilcileri, yürüyüş sonrası 11 Temmuz Cuma akşamı Ankara’daki eylem çadırında bir etkinlik düzenleyecek. 9 Temmuz Çarşamba günü, Harb-İş’in Adana, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli şubeleriyle bölge ve il temsilciliklerinden başlayacak yürüyüş 11 Temmuz akşamı Ankara’da sonlandırılacak.
Hak-İş Konfederasyonu ise 8 ve 9 Temmuz günleri, işyerlerinde “Şehitleri anma programı” gerçekleştirecek, ardından kamu sözleşmelerinin tıkanması üzerine bu hafta içinde öğle molaları ve mesai bitiminde oturma eylemi, yemek yememe ve kollara siyah kurdele takma etkinliklerini yapacağını açıkladı.
Üçüncü zam da 'yüzde 1'
Öte yandan kamu işveren sendikası TÜHİS’in (Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) bu Cuma günü (11 Temmuz 2025) üçüncü zam teklifini açıklayacağı belirtildi. Üçüncü teklifin de yüzde 1 ya da yüzde 2 dolayında bir artış olacağı öne sürülüyor. TÜHİS, ilk teklif olarak 2025’in ilk altı ay için ücretlere yüzde 16, ikinci altı ay için ise yüzde 8 oranında zam önermişti.
TÜHİS’in ikinci teklifi olarak bu zam oranları yüzde 17 ve yüzde 10 olarak ifade edildi. Yaklaşık 600 bin işçi adına Türk-İş ve Hak-İş’in ortak teklifinde ise, 2025 yılının ilk 6 ayı için en düşük günlük ücretin 1.800 liraya çıkarılması ve ücretlere yüzde 50 oranında zam yapılması talep edildi. İkinci altı ay için ise yüzde 25 zam teklifinde bulunuldu. Konfederasyonların talepleri, 2025 yılı için yüzde 90’lık bir artışa denk düşüyor.
Kamu kesiminde ortalama net 39 bin lira olan ücrete TÜHİS’in böyle bir teklifte bulunması sendikaların büyük tepkisine yol açtı. Sendikalar kamu işvereninin bu tekliflerini, “iktidar bizimle dalga geçiyor” şeklinde değerlendirdiler.
ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI