SON EKLENENLER

'Torba Kanun'dan sürprizler çıktı! Gelire göre vergi ve fatura

Vergiden enerjiye kadar her şey değişiyor. Çok kazanan çok vergi ödeyecek. Doğalgazda gelire göre tarife dönemi başlayacak.
09 Haziran 2024 12:36

AK Parti 'Yeni Torba Kanun' hazırlıklarına başladı. Maliye Bakanı Şimşek "Hedefimiz vergide adaleti sağlamak" diyerek 'torba'da neler olduğuna dair ilk işaretleri verdi. Mevzuat baştan sona ele alındı, vergiden enerjiye kadar yeni düzenlemeler torbaya konulacak. Verginin çerçevesi yeniden çizilecek. Buna göre, çok kazanandan çok vergi alınacak, zenginin vergisi artacak. Enerjide de düzenlemeler geliyor. Yenilenebilir enerji yatırımları öne çıkarılacak. Yatırımı zamanında yapmayanın ruhsatı iptal edilecek. Maliye ve Aile Bakanlıkları dar gelirliye ucuz doğalgaz için harekete geçti. Gelire göre doğalgaz tarife dönemi başlatılacak. Geliri iyi olan faturanın tamamını öderken, dar gelirli ise faturanın üçte birini verecek.

"ZENGİNİN" VERGİSİ ARTACAK
Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında yapılan toplantılarda özellikle vergide adaletin sağlanmasına yönelik atılacak adımlar belirlendi. Bu kapsamda öncelikli olarak, vergi mevzuatında yer alan ve ekonomiye bir katkısı olmadığı değerlendirilen bazı muafiyetlerin kaldırılması gündeme gelecek. Vergi mevzuatında yapılan taramalardan sonra, bu muafiyetlerin hangileri olabileceği masaya yatırıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de AK Parti'nin geçtiğimiz hafta yapılan Kızılcahamam'daki istişare toplantısında yapılacak çalışma ile ilgili "Bizim ana hedefimiz vergide adaleti sağlamak. Çok kazanandan çok vergi alınmasını hedefliyoruz. Son dönemlerde vergi mevzuatında çok oynamalar yapıldı. Bunu bir sisteme bağlamamız gerekiyor. Vergi mevzuatı ile bu kadar oynanmaz. Kuralları koyacağız. Herkes bu kurala göre hareket edecek ve bilecek ki, sık sık bu kurallar değişmeyecek" dedi.

AK Parti kurmayları, yeni vergi paketinin vatandaşa ek yük getirmeyeceğini, tam tersine 'zenginin' vergisinin artırılmasının amaçlandığını kaydetti.

ENERJİDE YENİ DÖNEM
AK Parti kaynakları, "torba teklif"te enerji alanında da bazı yeni düzenlemeler olacağını kaydetti. Özellikle yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak için devletten destek alan, ruhsat verilen veya çeşitli tahsisler yapılan yatırımcıların bu destekleri suistimal etmesinin önüne geçilecek. AK Parti kurmayları, maden aramalarındaki ruhsat ve izin süreçlerinin kısaltılmasına yönelik yeni adımlar da olacağını belirterek, "Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yatırımcılara yeni kurallar getirilecek. Yatırım yapacak kişi izinleri alıyor, tahsisler yapılıyor ama yatırımında hiçbir ilerleme olmadığı görülüyor. Bu durumda olan yatırımcıların tahsisleri kaldırılacak. Yatırım iznini, ruhsatını tahsisini alıyor bekletiyor. Bunun birçok sebebi olabilir ama yatırım tahsisi aldıktan sonra o yatırımın geçekleşmesi için tanınan süre sonunda, eğer yatırım belli bir oranda ilerlememişse yatırım iptal edilecek. Hedefimiz bu alanda yatırımları hızlandırmak ve artırmak. Çünkü Türkiye'deki cari açıkta en büyük kalemi enerji oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

POTANSİYELİMİZ BÜYÜK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın da geçen haftaki Kızılcahamam kampında, AK Partililere enerji alanında sunum yaparken, "Yenilenebilir enerji, enerjide dışa bağımlılığa, arz güvenliğine ve artan enerji talebine çözüm olacak. Türkiye'nin yenilenebilir enerjide özellikle güneş ve rüzgarda büyük bir potansiyeli var. Bu alanda yeni yatırımlar içir bazı adımlar atılacak" dediği öğrenildi.

DOĞALGAZDA GELİRE GÖRE TARİFE DÖNEMİ
Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz sonrasında tüketicilere sağlanan 25 metreküp bedelsiz doğalgaz uygulamasının 1 Mayıs'ta sona ermesinin ardından yeni uygulamalar üzerinde çalışmalara başlayan AK Parti, dar gelirli vatandaşın elini rahatlatmak için harekete geçti. Edinilen bilgilere göre; hükümet önümüzdeki günlerde yerli gaz üretiminin vatandaşın cebine yansıması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni bir çalışma başlatma kararı aldı. Çalışmada dar gelirli vatandaşa ucuz doğalgaz sağlanması ele alınırken, gelire göre doğalgaz fiyatlaması yapılması masaya yatırıldı.

SÜBVANSİYONA AYAR
Hükümet kaynakları "Doğalgazda çok büyük sübvansiyon yapılıyor. Dar gelirli ya da zengin ayrımı yok, 85 milyona aynı tarife uygulanıyor. Önümüzdeki süreçte bu sübvansiyonu genele değil, özele indirgemek için çalışmalara başladık. Hangi uygulamanın hayata geçirileceği önümüzdeki günlerde belli olacak. Örneğin tüketiciler kullandıkları kadar faturalandırılacak. Gelir seviyesi yüksek olan kişiye 5.000 lira fatura geldiyse 5.000 lirayı ödeyecek. Dar gelirli vatandaşa 5.000 lira fatura geldiyse belli bir kısmını ödeyecek. Devlet diyecek ki bunun yüzde 30'unu öde. Geri kalanını devlet sübvanse edecek. Böylelikle dar gelirlinin eli rahatlatılacak. Ama fatura herkese kullandığı kadar gelecek. Burada sübvanse edilen kısım genelden özele indirilecek ki dar gelirli vatandaş ile durumu iyi vatandaş ayrımı yapılabilsin" dedi.

82 MİLYAR TL'LİK SÜBVANSİYON
Öte yandan, Karadeniz gazıyla vatandaşa verilen müjde kapsamında 12 aylık süreçte 6 milyar metreküpe denk gelen 82 milyar TL'lik doğalgaz, vatandaşa bedelsiz olarak verildi. Özellikle geçen yaz vatandaşın tüketimi 25 metreküpün altında kaldığı için milyonlarca haneye fatura çıkarılmadı.

YÜCEL KAYAOĞLU- EMRAH ÖZCAN

TÜRKİYE GAZETESİ

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER