TÜPRAŞ’ta çalışan işçilerin örgütlü olduğu Petrol-İş Sendikası ile Koç Holding arasında devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde Koç’un asgari ücret artışının dahi altında zam teklifiyle gelmesi üzerine başlayan eylemler devam ediyor. Bu sabah da TÜPRAŞ’ın 4 rafinerisi önünde eylem yapan, sabah mesaisini 2 saat geç teslim alan işçiler, TÜPRAŞ yönetiminin görüşme talep ettiğini aktardı. Koç’un yüzde 28 zam dayatmasının ardından tıkanan TİS masasında bugün 14.00’te yeniden yan yana gelinecek.
TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi önünde bir araya gelen TÜPRAŞ işçileri adına konuşan Petrol-İş Aliağa Şube Başkan Yardımcısı Gökhan Karataş, geçen hafta yapılan eylemlerin ardından TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü ve sendika genel merkezi arasında bir görüşme gerçekleştirileceğini işçilere duyurdu. “TÜPRAŞ işçisinin sesini duyacaklar demiştik. Duymuş olacaklar ki görüşme talep ettiler. Bugün saat 14.00'te genel başkanımız ve genel sekreterimiz, TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü ile bir görüşme gerçekleştirecek. Bu tüm işçilerin direnişi sayesindedir” dedi. İşçiler rafineri önünde “Talepler masada, işçiler kapıda” sloganlarıyla rafineri içerisine yürüyüş gerçekleştirdi.
İYİP İzmir İl başkanı ve beraberindeki heyet de kapıdaki TÜPRAŞ işçilerine destek ziyaretinde bulundu.
On yılı aşkındır TÜPRAŞ'ta çalışan bir işçi yaşanan süreci şöyle değerlendirdi: “Karşımızda bir sermaye devi var. Zarar ediyoruz dediği zamanda bile kâr ettiğini biliyoruz. Bizi sadece düşük ücrete mahkûm etmek istemiyor. Çalışma koşullarımız da gün geçtikçe kötüleşti. Tecrübeli abilerimiz işten ayrıldı. Eskiden burada sahadaki işi mühendisler, şefler TÜPRAŞ işçisinin iradesiyle, bilgi birikimiyle yapardı. Yönetim olarak artık işçinin tecrübesi de görülmez oldu. İşçi sayısı düşüyor, çalıştığımız yerde eskiye göre 5 kişi daha az çalışıyor, aynı işi yapıyoruz. Çok çeşitli ham petrol ile çalışıyor TÜPRAŞ. Bizden bu çeşitlilikte kaliteyi tutturmamızı, işi yetiştirmemizi istiyorlar. Eksik çalışanla tam iş yapmamız bekleniyor. TÜPRAŞ'ta mesele sadece ücret meselesi değil iş yükü ve çalışma koşulları bakımından da her gün daha zora giren bir çalışma şeklimiz var.”
İş güvenliği meselesine değinen bir başka işçi de “TÜPRAŞ'ın kendi sloganıdır, geleceğim emniyetim. Bizim duvarlarımızda yazar bu slogan. Çocuklarımızın geleceğini sağlamak için emniyet almamızı söyler. Benim çocuğumun geleceğini kurmak gayretim de bunun bir parçası değil mi? Ben ona bir gelecek veremiyorsam emniyette değilim demektir” diye konuştu.