SON EKLENENLER

İşten çıkarılan  Metal işçileri: KLS’ye sendika girecek

İzmir'de bulunan KLS Metal'de işçilerin örgütlendiği Birleşik Metal-İş'in yetki başvurusu yapmasının ardından 4 işçi işten atıldı. İşten atılan işçiler, fabrika önünde başlattıları direniş sürüyor.
03 Temmuz 2024 13:09

İzmir’de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Klas Soğutma (KLS) Fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in yetki başvurusu yapmasının ardından 4 işçi işten atıldı. İşten atılan işçiler fabrika önünde başlattıkları direnişi sürdürürken, içerideki işçiler de iş yavaşlatma ve fazla mesaiye kalmama eylemi yapıyor. Sendika hakları tanınana kadar mücadele edeceklerini belirten işçiler, “KLS’ye sendika girecek” diyor.

2 yıldır KLS’de çalışan Fuat Kılınç, 12 Mart’ta emeklilik (EYT) nedeniyle çıkışını istediğini ve çıkışının verildiği gün çalışması için yeniden işe girişinin yapıldığını dile getirdi. Ancak sonra ürettiği malzemenin iptali gerekçesiyle çıkışının verildiğini dile getiren Kılınç, “Bizi emeklilikten sonra işe başlatanlar ne hikmetse sendikadan sonra iş azaltma ya da iş yapmama gerekçesiyle çıkışımızı verdiler” dedi.

İkramiye, erzak gibi sosyal haklar talep ettiklerini belirten Kılınç şöyle devam etti: “Burada iş ayakkabısı bile yıldan yıla veriliyor. Her firmada yazlığı ayrıdır, kışlığı ayrıdır. Burada 1 yıl boyunca sadece bir asgari ücret, ramazanda 500 TL’lik alışveriş çeki, bir de yılbaşında bir kilo çerez veriliyor. Hepsi bu. Kuru maaş dışında bir şey yok.

İçerideki arkadaşlarının de kendileriyle dayanışma içinde olduğunu vurgulayan Kılınç, “Bizim tekrar içeri girmemiz için iş yavaşlatma ve fazla mesaiye kalmama eylemi yapıyorlar. Biz bunu başaracağız, direneceğiz, direne direne de içeri gireceğiz. Başka yolu yok” dedi.

KLS İŞÇİSİNİN İLK DENEYİMİ

Bir yıldır KLS’de çalışan Sedat Sadak da Kod 49’dan (İşçinin kendisine verilen işleri kasıtlı olarak yapmaması) işten atıldıklarını söyledi. Asıl nedenin ise sendika olduğunu dile getiren Sadak, çalışma koşullarını şu şekilde anlattı: “Yemek molamız 20 dakika, 10 dakika da çay molamız vardı. Metal büküm işi olduğu için oturmak zaten yok bizde. İki birimlik, üç birimlik ağır işler oluyor ve ister istemez ayaklarımızda ağrı oluyor. Çalışan arkadaşlarımızın çoğu da genç. Genç yaşta bel ve boyun fıtığı hastalıklarına yakalanma riski var. Yemeklerimiz sendikalı iş yerleriyle kıyaslanamayacak kadar kötü. Hiçbir sosyal hakkımız yok.”

Sadak; örgütlülüğün iş yeri koşullarını düzelteceğini, iş yerlerinin İSG kurallarına uymasını sağlayacağını söyledi. KLS işçilerinin ilk defa sendikayla tanıştığını vurgulayan Sadak, “Ama tanışmalarıyla kavramaları, sendikayı kabullenmeleri çok hızlı oldu. Bu, belki sonraki dönemde birçok işçiye ve iş yerine örnek olacaktır diye düşünüyoruz” dedi.

Sadak, “Doğru zamanda doğru adımı atmak için işçilerle beraber hareket etmek, sendikacıların değil belki ama işçilerin işçiyi örgütlediği bir mücadele hattını çizersek sonuç alacaktır” diye konuştu.

"YOĞUN BİR ÖRGÜTLENME EĞİLİMİ VAR"

Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube Sekreteri Tekay Bilir de “Ülkemizde yaşanan ekonomik koşulların zorluğu, işçilerin emekçilerin yaşadığı hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı nedeniyle yoğun bir örgütlenme eğilimi var. Birçok fabrikada örgütlendik. Klas’ta da işverenin saldırısıyla karşı karşıya kaldık. 4 arkadaşımızı işten çıkardı, direnişteyiz” dedi.

Bayramdan önce Manisa Akhisar’da ABP TDS Fabrikasında 18 işçinin işten atıldığını hatırlatan Bilir, “Aliağa bölgesinde örgütlendiğimiz Türk Bakır Fabrikası var, orada 1 arkadaşımız çıkarıldı” diye konuştu.

KLS’de Birleşik Metal-İş’in, fabrika yönetimiyle görüştüğünü dile getiren Bilir şöyle devam etti: “Genel müdür yardımcısının ‘Konuşuruz, görüşürüz, anayasal hakkınıza saygımız var’ demesine rağmen bugün 4 tane arkadaşımız işten atıldığı için direniyoruz. Elbette mücadelemize devam edeceğiz.”

EVRENSEL

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER