SON EKLENENLER

TEKSİF: İŞÇİLER SORGU ODALARINA ÇEKİLİYOR

Sendikaya üye olan işçilerin işten atıldığı Filidea Tekstil'de direniş sürüyor. Filidea patronu bir yandan sendikalı işçileri işten atarken, bir yandan fabrikaya işçi alımı yapmaya devam ediyor
28 Haziran 2024 12:38

Denizli’de, Filidea Tekstil’de çalışma koşulları ve ücretlerin iyileştirilmesi için sendikalaşan (TEKSİF) ve sonrasında işten atılan işçilerin başlattığı direniş sürüyor. İşçilerin sendikalaşmasını engellemek için patron işten çıkarmalara devam ederken bir yandan da yeni işçi alımı yapıyor. TEKSİF’in verdiği bilgiye göre 50’ye yakın işçi tazminatları verilerek işten çıkarılırken, 20 işçi de hem fabrika önüne asılarak hem de İŞKUR üzerinden duyurulan işçi alım ilanın ardından iş başvurusu yaptı.

12 YILLIK İŞÇİYE 26 BİN LİRA MAAŞ!

Sendikalaştığı için işten atılan 34 yaşındaki Enes, sendikal faaliyetler öncesi çalışan temsilcisi olduğunu söylüyor. Sendikalaşma öncesi yaşadıkları sorunların çözülmesi için defalarca girişimde bulunduklarını ancak sonuç alamadıklarını dile getiren Enes, “12 yıllık işçiyim, 26 bin lira maaş alıyordum. O da dördüncü ay vergi dilimine girdiği için düşüyordu. Yeni gelen eleman 19-20 bin lira alıyordu, o da vergi dilimine girdiğinde düşüyordu. Ben katlama, dikim operatörüyüm. Başka bölümlerde de çalışabiliyordum. Eleman almak yerine bölümleri birbirine kaydırıp idare ediliyordu” diye konuştu.

Sendikalaşma sonrası ücretlere yüzde 15 zam yapıldığını ifade eden Enes şöyle devam etti: “12 yıl Ramazan Bayramı’nda Kurman Bayramı’nda bir şey olduğunu görmedim. Bu defa Ramazan Bayramı’nda brüt 1250 lira vermişlerdi. Şimdi Kurban Bayramı’nda göz boyamak için 1750 lira net dağıttılar işçiye. Net maaş birçok fabrikaya göre ortalamanın altında. Sendikalaşmadan dolayı göz boyamaya çalışıyorlar şimdi.”

KİLOSU 10 AVRODAN 10 TON GÜNLÜK ÜRETİM

Günlük 10 ton ila 20 ton arası iplik üretildiğini söyleyen Enes, “Bölüm bölüm farklılık gösteriyor. Sadece benim bölüm günlük en düşük 2.5 ton üretim yapıyordu. İpliğin kilosu en düşük 8-10 avrodan satılıyordu. Kalitesine göre artıyordu” dedi.

İşten atılmadan bir hafta önce sorguya çekildiğini anlatan Enes, “Beni çağırdılar. ‘Bu işlerden vazgeç, ne istediğini söyle açık açık’ dediler. ‘Benim şahsi istediğim bir şey yok, yasal hakkım olan sendikalı olma hakkımı kullanmak istiyorum’ dedim. Öyle deyince ‘Biz seninle anlaşamayacağız’ deyip gönderdiler. Bir hafta sonra da tazminatsız çıkışımı verdiler” ifadelerini kullandı. 

"BORÇ İSTEDİM ‘BÜTÇE YOK’ DEDİLER"

5 yıllık İşçi Yunus da fabrikada birçok bölümde çalıştığını anlattı: “İhzarat operatörü diye girdim. Pamuk hattına da gönderiyorlardı; bobin, aktarma, gitmediğim bölüm kalmadı. Çalışan isteyerek gitmiyor. ‘Ben yapmayayım’ dediğin zaman ‘O zaman izin istemeye gelme’ gibi tehditvari sözlerle zorla yaptırıyorlardı. 5 yıllık işçiyim, 23-24 bin lira alıyordum. O da mayıs ayına kadar. Vergiyi patronun karşılamasını da talep ettik. Ocakta ne alıyorsak aralıkta da onu alalım dedik olmadı.”

Borcu nedeniyle fazla mesaiye kalmak zorunda kaldığını aktaran Yunus, “Bir ay içinde 14 gün mesai yaptım. 30 bin lira borç istedim ihtiyacım vardı. Bana dediler ki ‘Bizim işletmemizin böyle büyük bir bütçe ayıracak durumu yok!’ Şimdi sendika fabrikaya girmesin diye tazminatlı işçi atıyor. Dün 10’a yakın işçi çıktı, en düşük tazminat alan 150 bin lira. Bir de şu var temmuzda tazminat tavanları artacak. Temmuz öncesi temizlik yapıyorlar” ifadelerini kullandı. 

TEKSİF: İŞÇİLER SORGU ODALARINA ÇEKİLİYOR

TEKSİF Örgütlenme Uzmanı Ali Bayram “Denizli tekstilin başkenti deniyor ancak aynı zamanda sömürünün de başkenti. Sermaye burada örgütlü. 65 bin tekstil işçisinin olduğu Denizli’de bir tek fabrikada sendika yok. Bir yıldır burada faaliyet yürütüyoruz. Filidea Tekstil, uluslararası markalara üretim yapan bir fabrika. 400 kişiye yakın işçi çalışıyordu. Yönetim sendikal faaliyeti duyduğunda haziranın 6’sında direnişteki iki arkadaşımızı 25/2’den işten attı. İlk günden itibaren içerideki ve dışarıdaki işçilerin yanındayız. İçeride işçileri sorgu odalarına çekip baskılara başladılar. Normalde fabrika önünde duran servisleri sendika arkasına çekmeye başladılar. Sendikalı sendikasız işten çıkarmalar başladı. Inditex ile görüşmelerimizi yaptık. Sendika olarak sonuna kadar gideceğiz” ifadelerini kullandı.

EVRENSEL

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER