SON EKLENENLER

Yalçın: Kamu personel sistemindeki sorunlar ötelenmemeli

Memur-Sen Genişletişmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı Ankara Kızılcahamam’da gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıda; 4688 Sayılı Kanun’daki aksaklıklardan 3600 ek göstergeye, kamu personel sisteminden vergide adaletin sağlanmasına kadar birçok konu ele alındı.
25 Eylül 2024 14:29

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında engellenen; servis hizmeti, fazla çalışma ücreti ve koruyucu giyim yardımı; vergide adalet ve kamu görevlilerinin diğer sorun ve talepleri gündemiyle icra edilen toplantıya Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başta olmak üzere Memur-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, konfederasyon bünyesindeki sendikaların genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri ve komisyonların başkanları katıldı.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkan Yalçın, Kamuda Tasarruf Tedbirleri kapsamına alınan Memur-Sen kazanımlarının uygulanmasının önündeki güçlüklerin kaldırılması gerektiğini belirterek, “Taraflarca imzaladığımız toplu sözleşmenin maddeleri kanun hükmündedir. Bu hükümlere ket vurmak, uygulanmasını güçlendirmek uluslararası ilkeler ve iç hukuk açısından da doğru değildir. Toplu sözleşme kazanımlarımızın uygulanması yönünde kararlı duruşumuzu yineliyor, bu konuda da sosyal maliyet oluşturmadan çözüm odaklı bir duruşun sergileneceğine inanıyoruz” dedi.

“Haksız ve yetkisiz müdahaleler son bulmalı” diyen Yalçın, koruyucu giyim yardımını örnek göstererek, on yıldır uygulanan, usul ve esasları bakımından işlerlik kazanmış ve 250 bin kişinin faydalandığı koruyucu giyim yardımını olmazsa olmazları arasında gördüklerini dile getirdi.

Yalçın: Kamu personel sistemindeki sorunlar ötelenmemeli

Yalçın, mevzuattan kaynaklı sorunların olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin yetkili Konfederasyonu olarak bir yandan sistem içerisindeki sorunları çözmeye çalışırken öte yandan sistemin ve bağlı olduğumuz mevzuatların eksikliklerini, kamu görevlileri aleyhine olan, kamu görevlilerinin örgütlülüğünü kısıtlayan yönlerini de akademik, hukuki ve yapısal olarak ele alıyoruz. Genel ilkelerden statülere, haklardan yasaklara, disiplin hükümlerinden merkezi otoriteye, mali ve sosyal haklardan emeklilik sistemine bir bütün olarak kapsayıcı bakış açısıyla sorunları görmek, katkı sunmak ve çözüm üretmek gerekiyor.” diye konuştu. Memur-Sen tarafından hazırlanan kamu personel sistemi çalışmasına yönelik geniş bir sunum gerçekleştirilerek, istişare edildi.

“4688 sayılı kanun sendikal örgütlenmeyi ve sendikal mücadeleyi desteklemeli”

Yalçın, 7. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına aldığımız 4688 sayılı Kanun hakkında “4688 sayılı Kanuna ilişkin bütün pencerelerden geniş bakış açısıyla bakarak kapsamlı, adil, üyeye hizmeti güçlendiren ve kazanımı artıran bir toplu sözleşme sistemini etraflıca çalıştık. Bu hususta bir an önce adım atılması gerekiyor” diye konuştu.

“Vergide adalet sağlanmalı”

Konuşmasının devamında mevcut vergi sisteminin adaletsiz olduğunu ve sabit gelirlinin belini büktüğünü ifade eden Ali Yalçın, “Adil bir vergi sistemi çalışmalarına kılavuzluk edecek bir ‘Adil, Makul ve Sürdürülebilir Vergi Sistemi Tespitler/Öneriler Raporu’ hazırladık ve yayınladık. Makro bir plan çerçevesinde vergide adaletin nasıl sağlanacağını son derece nitelikli bir çalışmayla özellikle doğrudan vergilerin artırılması, dolaylı vergilerin azaltılması, gelir vergisinin üst sınırının yüzde 15 olması, temel ihtiyaç maddelerinden KDV’nin kaldırılması, diğerlerinde oranın azaltılması, ÖTV’nin düşürülmesi gerektiğini gerekçeleriyle ortaya koyduk” dedi.

Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının kamu görevlilerinin motivasyon gerekçesi ve iş güvencesi olduğunu vurgulayan Yalçın, “Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının düzenli olarak yapılmalı. Keyfi uygulamaların önüne geçilmeli” ifadelerini kullandı.

Sorunların çözüme ilişkin görüş ve öneriler tartışıldı

Karşılıklı istişarelerin gerçekleştiği toplantıda ayrıca; kamu görevlilerinin enflasyon karşısında ezdirilmemesi, vergi yüklerinin azaltılması, YHS’nin GİH’e geçirilmesi, 1. Dereceye 3600 Ek Gösterge sözünün yerine getirilmesi, 4688 sayılı Kanun’un ivedi olarak güncellenmesi, Mühendislik Meslek Kanunu, yiyecek yardımı ve harcırah tutarlarının güncellenmesi, kadınlar, emekliler, engellilere dönük yenilik bekleyen hükümler, emeklilere yansıtılmayan 14.500 TL seyyanen zammın oluşturduğu mağduriyet ile 8. Dönem Toplu Sözleşme ile ilgili görüş ve öneriler tartışıldı.

SENDİKA BÜLTENİ

ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER