Yeni Yönetmeliği inceleyen Sağlık-Sen uzmanları yapılan değişikliklerle ilgili şunları tespit etti:
-Yönetmelikte yer alan “aile sağlığı elemanı” ibareleri “aile sağlığı çalışanı” olarak değiştirildi.
-İkametgahını değiştiren kişiler bir ay içinde aile hekimlerini değiştirmezse bölgeye en yakın ve uygun aile hekimine otomatik kayıt edilecek.
-Aile hekimliğinde kayıtlı kişi sayısının dengeli dağıtılması için kayıt değişikliği hakkında ikametgah değişikliği ve adres yakınlığı şartı getirildi. Kayıtlı kişiler için üst sınır düzenlemesi yapıldı.
-Bakanlık veya müdürlük tarafından aile hekimi kaydı değiştirilen kişiler, değişiklik yapıldıktan bir ay sonra tekrar aile hekimlerini değiştirme hakkına sahip olacak.
-Bakanlık tarafından belirlenen özel durumlar haricinde, aile hekimliği birimlerine kayıtlı nüfusun belirli sınırları aşmaması esas alınacak.
Aile hekimliğine kayıtlı nüfus için belirlenen üst sınır,
Entegre sağlık hizmeti sunulan aile hekimliği birimlerinde kişi sayısı 2.100’ü
Cezaevi aile hekimliği birimlerinde 2.000’i,
Diğer aile hekimliği birimlerinde ise 3.500’ü geçmeyecek.
-Nöbet görevi verilen aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet ücreti verileceği ayrıca nöbet izni verilmeyeceği net bir şekilde düzenlendi
-Entegre acil sağlık hizmetlerinin sunumunda; entegre sağlık hizmetinin ayaktan sunulduğu merkezler ile yataklı sunulduğu merkezler olarak farklı nöbet düzenlemesi yapıldı. Entegre aile hekimliklerinin nöbet hizmetleri daha kapsamlı hale getirildi.
-Aile hekimlerinin Ölüm belgesi (defin ruhsatı) düzenleme yetkisi hakkında yönetmeliğe hüküm eklendi.
-Entegre aile hekimliği birimlerinde görev yapanlar ölüm belgesi düzenleme yetkisinden muaf tutulmuştur.
-Adli Tıp Kurumunun doğrudan hizmet vermediği yerlerde yerinde adli ölü muayenesi hizmetleri için düzenleme yapıldı; Yerinde adli ölü muayenesi hizmetleri, mesai saatleri içinde ilçe sağlık müdürlüğü veya toplum sağlığı merkezi hekimleri tarafından yerine getirilecek. Mesai saatleri dışında ise ilçe sağlık müdürlüğü, toplum sağlığı merkezi hekimleri ve aile hekimlerinin dahil olduğu bir nöbet sistemi ile yürütülecek. Entegre aile hekimliği birimlerinde çalışan aile hekimleri adli ölü muayene nöbetlerine dahil edilmeyecek.
-Boş aile hekimliği pozisyonlarında yerleştirmelerinde düzenlemeler yapıldı. Yerleştirme sürecinde öncelikli olarak ilde çalışan aile hekimliği uzmanlarının seçileceği, uzman yoksa diğer aile hekimlerinin hizmet puanına göre sıralama yapılacağı düzenlendi.
-Aile hekimliği uzmanlarının her aile salığı merkezinde tercih edebileceği pozisyon kontenjanı, aile sağlığı merkezindeki pozisyonların%50’si olarak uygulanacak.
-Yedek liste düzenlemesi de kaldırılmıştır.
-Aile sağlığı çalışanı olarak sözleşme imzalamak isteyen çalışanlar artık sadece pozisyonlarının bulunduğu il sınırları içinde aile hekimliklerine geçebilecek.
-Yeni açılacak aile hekimliği birimlerinin öncelikli olarak hizmet mekanı uygun olan mevcut aile sağlığı merkezleri bünyesinde açılacağı düzenlendi
-Yıkım kararı, kentsel dönüşüm ve imar düzenlemesi gibi zorunlu nedenlere bağlı olarak aile sağlığı merkezinin boşaltılması durumunda öncelikle kamuya ait mekanlara, yoksa ek süre verilerek aile hekimlerince adres belirlenebilecek.
-Aile sağlığı merkezi için yeni bina inşa edilmesi veya kamu binası oluşturulması durumunda müdürlükçe yapılan planlama çerçevesinde aile sağlığı merkezinin veya aile hekimliği birimlerinin yeni hizmet mekanına taşınması zorunlu oldu.
-Aile sağlığı merkezlerinin iç ve dış standartlarının, Bakanlıkça belirlenecek kurumsal kimlik kılavuzlarına uygun olma zorunluluğu getirildi.
ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI