Ankara 8. İdare Mahkemesinin 2024/444 E., 2024/1225 K. Sayılı kararında; “657 sayılı Devlet Memurları Kanunda yer alan düzenlemelerin, anılan Kanun’un 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personel ile 4/C maddesi kapsamında görev yapan geçici personel hakkında referans norm olarak uygulanabileceği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B. maddesi kapsamında geçirilen sürenin anılan Kanunun 64/4. Maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, “Geçici personelin” “sözleşmeli personel” statüsüne geçirilmiş olmakla birlikte anılan statüde de aynı görevi aynı şekilde yerine getirmeye devam ettiği ve ücret tespitinde aynı pozisyonda görev yaptığı hizmet süresinin dikkate alınması gerektiği, hüküm ve sonucuna varılmaktadır.”
Ankara 15. İdare Mahkemesinin 2024/1822 E., 2024/2449 K. Sayılı kararında; “Bu durumda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesi kapsamında kadrolu “memur” olarak görev yapan ve olumsuz bir durumu bulunmayan davacının aynı Kanunun 4/C maddesi kapsamında “geçici personel” ve 4/B maddesi kapsamında “sözleşmeli personel” olarak görev yaptığı hizmet sürelerinin yukarıda anılan mevzuat gereği sekiz yıllık süre hesabında değerlendirilerek davacıya bir kademe verilmesi gerekirken aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.”
Ankara 6. İdare Mahkemesinin 2024/1599 E., 2025/140 K. sayılı kararında; “Bu durumda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4/A maddesi kapsamında kadrolu “memur” olarak görev yapan davacının, anılan Kanunun 4/C maddesi kapsamında “geçici personel” ve 4/B maddesi kapsamında “sözleşmeli personel” olarak çalıştığı süreler içinde herhangi bir disiplin cezası aldığı yolunda bir iddia ileri sürülmediği ve bu sürenin de davalı idarece davacının kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirildiği konusunda taraflar arasında bir çekişme bulunmadığına göre, kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilen bu sürelerin; sürekli ve başarılı hizmet gösteren memurlar için disipline uygun davranışın ödülü niteliğinde olan, bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olmakla asli olarak edinilebilen ilerlemenin yanında fer’i bir kazanım öngören ve uyuşmazlıkta uygulanan norm olan “son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır” hükmü bakımından da dikkate alınması ve davacının 657 sayılı Kanun’un 4/C ve 4/B maddesi kapsamındaki hizmetlerinin anılan Kanun’un 64. maddede belirtilen sekiz yıllık sürelerin hesabına katılmak suretiyle davacıya bir kademe verilip verilmeyeceğinin değerlendirilmesi gerekirken, aksi yönde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir.
Nitekim, benzer uyuşmazlığa ilişkin Ankara Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi’nin 27.11.2024 tarih ve E:2024/1619, K:2024/2593 sayılı kararı da bu yöndedir.”
Giresun İdare Mahkemesinin 2024/527 E., 2024/1100 K. Sayılı kararında; “.. Kanun’un 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personel ile 4/C maddesi kapsamında görev yapan geçici personel hakkında referans norm olarak uygulanabileceği; ayrıca, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 17/06/2013 tarihli, YD İtiraz No:2013/357 sayılı kararında, “657 sayılı Kanun hükümlerinin anılan Kanun’un 4/B maddesi kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel için doğrudan uygulanmasının söz konusu olamayacağı, ancak referans norm olarak dikkate alınabileceğinin” belirtildiği de dikkate alındığında, geçici, sözleşmeli ve kadrolu olarak görev yaptığı toplam hizmet süresi birlikte değerlendirilmek suretiyle 8 yıldan fazla çalışması bulunan ve bu süre içerisinde disiplin cezası almadığı hususunda ihtilaf da bulunmayan davacının, 657 sayılı Kanunun 64/4. maddesinde belirtilen şartları sağladığı sabit olduğundan, davacının 657 sayılı Yasanın 4/C – 4/B maddeleri kapsamında çalıştığı sürelerin aynı yasanın 64.maddesi kapsamında 8 yıllık sürenin hesaplanmasında değerlendirilmesi suretiyle ilave kademe hakkı verilmesi istemli başvurunun reddine dair işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”
Zonguldak İdare Mahkemesinin 2024/762 E., 2024/1737 K. Sayılı kararında; “Buna göre; 657 sayılı Kanun hükümlerinin 4/B ve 4/C maddesi hükmü kapsamanda istihdam edilen sözleşmeli ve geçici personel hakkında doğrudan uygulanması mümkün olmamakla birlikte, bu hükümlerin “referans norm” olarak alınabileceğine dair Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu kararı uyarınca, sözleşmeli ve geçici personel hakkında da uygulanabileceği, ayrıca davacının sözleşmeli statüde geçen hizmet sürelerinin memuriyette geçirilmiş gibi kabul edildiği dikkate alındığında, 15.01.2016 tarihi itibariyle görevde bulunan davacının 3. Dönem Toplu Sözleşmenin 28. Maddesinin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla memuriyetteymiş gibi kabul edilerek bu hükmünden yararlandırılması ve kendisine ilave (1) derece verilmesi gerektiği sonucuna varılmış olup, verilen ilave bir derecenin geri alınmasına ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” denilmiştir.
Ankara 6. İdare Mahkemesi Kararı İçin Tıklayınız
Ankara 8. İdare Mahkemesi Kararı İçin Tıklayınız
Ankara 15. İdare Mahkemesi Kararı İçin Tıklayınız
Giresun İdare Mahkemesi Kararı İçin Tıklayınız
Zonguldak İdare Mahkemesi Kararı İçin Tıklayınız
ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI