Sağlık-Sen tarafından düzenlenen “Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerinde Görevli Mühendisler Çalıştayı’nın Sonuç Raporu yayımlandı. Sağlık-Sen web sitesinde yayınlanan raporda, sağlık tesislerinde görevli mühendislerin sorunlarına dikkat çekilerek, çözüm önerileri sıralandı.
Sağlık hizmetlerinin sunumu konusunda mühendislerin teknolojiden altyapıya, iş sağlığı ve güvenliğinden dijitalleşmeye kadar geniş bir yelpazede hizmet verdiği belirtilen raporda, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özlük haklarının güncellenmesi ve mevzuat düzenlemelerinin yapılması gerekliliği kaydedildi.
“Mevcut Kanun Günümüz Gereksinimlerini Karşılamaktan Uzaktır”
Mühendislik alanında mevzuat düzenlemelerinin yetersizliğini pek çok soruna neden olduğu belirtilen raporda, “1938 yılında yürürlüğe giren ve hâlâ yürürlükte olan, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun, mühendislik mesleğinin temel ilkelerini belirlemekle birlikte, günümüzün gereksinimlerini karşılamaktan uzaktır. Hazırlanacak Mühendislik Meslek Kanunu ile mühendislerin görev, yetki ve sorumlulukları kapsamlı bir şekilde tanımlanmalı, mali hakları, özlük hakları, kariyer planlaması ve emeklilik süreçleri düzenlenmelidir” denildi.
“Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası Yapılmalı”
Mühendislerin karşılaştıkları mesleki riskler nedeniyle “zorunlu mesleki sorumluluk sigortasının” gerekliliğine dikkat çekilen raporda, “Böyle bir sigorta sistemi, çalışanların teknik, hukuki ve mali yükümlülüklerini üstlenerek, mesleklerini daha güvenli bir şekilde icra etmelerini sağlar” ifadelerine yer verildi.
Raporda sorunlara ilişkin öne çıkan çözüm önerileri şu şekilde sıralandı:
Mühendislere yönelik istihdamın artırılması gerekmektedir. Açılan kadrolarda, kurumların istihdam edeceği mühendisin branşına özellikle dikkat edilmelidir. Kurumların yaşadığı teknik problemlerin çözümünü sağlayabilecek, daha iyi sağlık hizmetleri sunumu adına, uygun sayıda mühendis istihdam edilmelidir.
Tıbbi cihazlar ile ilgilenen mühendislerin, fiil hizmet süresi zammından yararlanmasına ilişkin çalışma yapılmalıdır.
Teknik çalışana ödenen, arazi/ şantiye tazminatının (11.05.2006 tarihli ve 2615 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 160 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’nin ilgili kısımda geçen Yan Ödeme ve Özel Hizmet Tazminatı puanlarının) oranların artırılmasına yönelik, mevzuat değişikliği çalışmaları yapılmalıdır.
Sağlık Bakanlığında fiilen görev yapan teknik sorumlulukları bulunan mühendislere “teknik sorumluluk ilave ödemesi” verilmelidir. Bunun dışında, teknik hizmetler teşvik ek ödemelerinde, bu sınıfa özel kriterler belirlenmelidir.
İSG belgesine sahip mühendisler, İSG birimlerinde öncelikli olarak görevlendirilmelidir.
Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde çalışan mühendislerin, İSG alanındaki katkıları göz ardı edilmemeli, bu mühendislere görev yaptıkları süre boyunca, hak ettikleri ücretler ödenmelidir.
Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneleri için klinik mühendislik birimlerinin geliştirilmesi, ilgili mühendislik branşlarındaki çalışanların burada değerlendirilmesi, gerekli mesleki eğitimlere yönlendirilmesi, sağlık hizmetlerinin niteliği konusunda önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
Mühendislerin yaptıkları her türlü işin riski göz önüne alınarak, bu konuda mesleki sorumluluk sigortası yapılmalıdır.
Mühendisler tarafından kullanılan ekipmanlar, mühendislere zimmetlenerek değil; sigortalanarak teslim edilmelidir.
İlgili mevzuatlarda mühendislerin branşlarına uygun görev tanımları, ayrıntılı şekilde düzenlenmelidir.
Enerji yönetimi süreçlerinin hastanelerde özel sektörden hizmet alımı yerine, kurum bünyesindeki mühendisler aracılığıyla gerçekleştirilmesine önem verilmeli, mevcut görev yapan mühendisler, bu alanda yetkinlik için gerekli eğitimlere sevk edilmelidir.
1938 yılında yürürlüğe giren ve hâlâ yürürlükte olan, 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun, mühendislik mesleğinin temel ilkelerini belirlemekle birlikte, günümüzün gereksinimlerini karşılamaktan uzaktır. Hazırlanacak Mühendislik Meslek Kanunu ile mühendislerin görev, yetki ve sorumlulukları kapsamlı bir şekilde tanımlanmalı, mali hakları, özlük hakları, kariyer planlaması ve emeklilik süreçleri düzenlenmelidir.
ÇALIŞMA HAYATINDAN SAYFASINI